Litauen til borgerne: ”Smid kinesiske telefoner ud”

Litauens Forsvarsministerium anbefaler, at borgerne at de skal undgå at købe kinesiske mobiltelefoner og rådede folk til at smide dem ud, efter en NCC,National Cyber Center regeringsrapport fandt, at enhederne havde indbygget overvågnings- og censur kapaciteter. Det siger Forsvarsministeriet til flere medier heriblandt Reuters.com som er det mest citerede over hele verden.

En af de største telefoner, der sælges i Europa af Kinas smartphone gigant Xiaomi har nemlig en indbygget evne til at opdage og censurere udtryk eller sætninger. Det kan f.eks. være:

  • “Free Tibet”
  • “Længe leve Taiwan uafhængighed” eller
  • “Demokrati bevægelse”

… Det siger Litauens Statsdrevne Cybersikkerhedsorgan tirsdag morgen.

Kapaciteten i Xiaomis Mi 10T 5G-telefonsoftware var ellers blevet slukket for “EU-regionen”, men kan tændes eksternt når som helst, sagde Forsvarsministeriets Nationale Cybersikkerhedscenter i rapporten.

“Vores anbefaling er ikke at købe nye kinesiske telefoner, og at slippe af med dem, der allerede er købt så hurtigt som rimeligt muligt,”.

Det siger Forsvarsminister Margiris Abukevicius til journalister i forbindelse med lancering af rapporten.

Det kinesiske firma Xiaomi har EU foreløbig ikke svaret på en Reuters-forespørgsel om kommentar.

Måske er det diplomatisk hævn

Forbindelserne mellem Litauen og Kina er blevet dårligere på det seneste. Kina krævede nemlig i sidste måned, at Litauen skulle trække sin ambassadør i Beijing tilbage og sagde, at de ville tilbagekalde sin udsending til Vilnius, efter at Taiwan meddelte, at dets mission i Litauen ville blive kaldt det Taiwanske Repræsentationskontor.

Andre Taiwanske missioner i Europa og USA bruger navnet på byen Taipei og undgår en henvisning til selve øen, som Kina hævder er sit eget territorium.

USA’s præsident Joe Biden’s nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan talte med Litauens premierminister Ingrida Simonyte i sidste uge og understregede støtten til Litauen i lyset af pres fra Kina.

National Cyber Centers rapport sagde også, at Xiaomi-telefonen sendte krypterede telefonbrugsdata til en server i Singapore. En sikkerhedsfejl blev også fundet i P40 5G-telefonen af Kinas Huawei (HWT. UL), men ingen blev fundet i telefoner fra en anden kinesisk producent, OnePlus sagde NCC.

Litauens viceforsvarsminister i et svar til Xiaomi, at ved man indrømmer at telefonen har en en sortliste til at filtrere ulovligt indhold, “er det samme som at indrømme, at telefonerne er i stand til indholdsfiltrering”. og hun fortsætter: “Vores undersøgelse viste, at den sorte liste for filtrene kun indeholdt politisk motiverede termer. Hvis en ny liste dukker op, ville det ikke ophæve vores resultater, ville det bare vise, at virksomheden forsøger at reparere sit omdømme,”

slutter vice forsvarsminister Margiris Abukevicius til Reuters.

Huawei’s repræsentant i Baltikum fortalte til BNS News Wire, at deres telefoner ikke sender brugerens data eksternt, men det står i svær kontrast til IP adressen i Singapore hvortil det var meningen at det skulle sendes og formentligt rigtigt mange oplysninger allerede er sendt.

Rapporten sagde også, at listen over udtryk, der kunne censureres af Xiaomi-telefonens systemapps, herunder standard internetbrowseren, i øjeblikket indeholder 449 termer på kinesisk og at de kan opdateres løbende.

“Dette er vigtigt, ikke kun for Litauen, men for alle lande, der bruger Xiaomi-udstyr,”

sagde Forsvarsministeriets National Cyber Center i rapporten.

XIAOMI har kommentaret som en screendump herunder, men vor kommentar herefter.

Alt der kan fange forskellige ord er i virkeligheden overvågningssystemer og hvis man ikke vidste at Kina er en førende overvågningsnation i forvejen, så ved man det nu

Interessant nok benægter Xiaomi erklæringen IKKE påstanden om, at Xiaomi-telefoner har evnen til at censurere oplysninger, eller at den formidler blokerede søgeordslister til nogle af sine apps. Den benævner kun til og fra brugerne. Hvorfor skulle brugerne også udveksle dette?

XIAOMI svarer på mange andre ting, der aldrig er sat spørgsmålstegn ved. De benævner GDPR, men det er ikke emnet fra Forsvarsministeriet. De siger de ikke censurerer noget mellem brugerne, men det er heller ikke beskyldningen. De siger de ikke ændre på den måde man søger, ringer eller bruger Internettet, men det er heller ikke det der er fokus på. Overvågning og aflytning af de europæiske brugere er spionage på EU’s borgere, også selvom aflytningen kan slås til eller fra.

Med andre ord siger erklæringen kun, at Xiaomi ikke vil censurere kommunikation mellem brugerne, men benægter ikke, at telefonen eller telefonerne har evnen til at gøre det eller endda muligvis forbereder sig på at gøre det. Det bekræftes også fra flere andre kilder at aflytningssoftwaren der er installeret kan tændes og slukkes af XIAOMI, men at den er slået fra i EU. De nævner ikke noget om hvad der kan slå den til eller hvad der skal til eller hvornår under hvilke vilkår, den slås til. Men det er jo også underordnet, sådant overvågningsudstyr bør blokeres af EU.

Vi i ICARE kan derfor kun anbefale at man ikke køber udstyr der har indbygget overvågning, uanset hvilket land det kommer fra.

Xiaomi har Internatnationalt haft et bemærkelsesværdigt 2021 med hensyn til salg, da virksomheden faktisk passerede Samsung som nummer 1, i antallet af solgte enheder i sommers. Men tilbage står nu en ny regeringsrapport der fremsætter nogle ret alvorlige påstande om virksomhedens telefoner, og måske lidt i hævn over Kina’s adfærd i forbindelse med Taiwan.

Det har fået mange medier i hele verden til at fordømme Xiaomi og Kina som overvågnings herredømme og agressiv i forhold til Taiwanesiske spørgsmål.

Om forfatteren

1 kommentar til “Litauen til borgerne: ”Smid kinesiske telefoner ud””

  1. Pingback: Advarsler mod Kina fra en af USA’s efterretningstjenester – Ransomware, Kryptering, DeKryptering, Malware og Penetrationstest

Der er lukket for kommentarer.

Scroll to Top