overvaagning-112
Overvågning

Tiktoktak og farvel: Flere EU stater og EU forbyder nu TikTok på grund af angst for spionage og Cybersikkerhedstrusler

NIS2

TikTok er også kendt i Kina som Douyin som den mest anvendte videohostingtjeneste. Tiktok ejes af det kinesiske firma ByteDance der hoster brugerindsendte korte videoer fra 3 sekunder til 10 minutter. Det blev lanceret i 2017 til iOS og Android og blev fusioneret med Musical.ly i 2018 hvor det ramte ca. 100 lande. Tiktok findes ikke til IMAC og PC’ere.

TikTok og Douyin har næsten den samme brugergrænseflade, men ingen adgang til hinandens indhold. Douyin inkluderer en søgefunktion i videoen, der kan søge efter folks ansigter efter flere videoer af dem sammen med andre funktioner såsom køb, booking af hoteller og geo-taggede anmeldelser. I oktober 2020 overgik TikTok 2 milliarder mobile downloads over hele verden TikTok blev det tredje hurtigst voksende brand i 2020 efter Zoom og Peacock. Året efter var tiktok alene det mest populære websted i 2021 og overgik for første gang google.com.

TikTok og Kina kritiseres for manglende overholdelse af menneskerettigheder, slaveri, psykologiske virkninger såsom afhængighed, upassende indhold, misinformation, censur, spionage og at Kina misbruger data.

Efter EU kommissionen forbød sine medarbejder at anvende TikTok har nu endnu et politisk råd har tilsluttet sig ti de mange efterhånden der ikke må forbyde TikTok på sine ansattes telefoner.

Det Europæiske Råd, at det ligeledes ikke vil have, at dets ansatte har det sociale medie på deres telefoner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere i dag meddelte EU-Kommissionen nemlig, at den har nedlagt et forbud mod, at ansatte har TikTok installeret på telefonerne.

Herhjemme har Center for Cybersikkerhed først frarådet ansatte i staten at have appen installeret og i dag kom så det endelige forbud.

Nu opfordrer Center for Cybersikkerhed nemlig alle ansatte i staten til ikke at have TikTok på deres tjenstlige enheder, herunder mobiltelefoner.

Det blev er til eftermiddag oplyst af Center for Cybersikkerhed i et skriftligt svar til Ritzau.

EU’s handling følger lignende tiltag i USA, hvor mere end halvdelen af staterne og Kongressen reelt har forbudt TikTok fra officielle regeringsenheder af frygt for spionsoftware og/eller misbrug af data.

Cybersikkerhed er årsagen til dette, men andre ord skal man beskytte sig mod Tiktok fordi denne APP reelt er en cyberrisiko.

“Grunden til, at denne beslutning er blevet taget, er at … øge kommissionens cybersikkerhed,”

“Foranstaltningen har også til formål at beskytte kommissionen mod cybersikkerhedstrusler og handlinger, der kan udnyttes til cyberangreb mod kommissionens virksomhedsmiljø.”

Det siger kommissionens talsmand Sonya Gospodinova på en pressebriefing i Bruxelles.

TikTok reagerede ikke straks på en anmodning om kommentar.

Kommissionens talsmænd afviste at sige, om noget specifikt udløste suspensionen, eller hvad der er nødvendigt for at få den ophævet.

Vores mening

“Vi forventer at Tiktok forbydes til brug af offentlige ansatte i hele EU indenfor dette år. Efter Rusland får mere og mere samarbejde med Kina, vil der givetvis være flere sanktioner på vej, mod kinesiske produkter. Man kan meget vel forestille sig at de største brands indenfor IT og Internet står næst på listen i lighed med USA’s forbud sidste år mod bl.a. Huawei, Hikvision, Dahua, ZTE og Hytera samt OEM af disse.

Det næste på listen kunne f.eks. være Lenovo men mere sandsynligt er det med HiSense, XIAOMI, Oppo, Haier, Oneplus, Vivo, Anker og Honor”

siger Michael Rasmussen fra ICARE SECURITY A/S

Her er en TOP50 liste over de 50 mest kendte kinesiske brands:

billede-1-129

billede-1-130

Kilde: Michael Rasmussen, Ritzau, Reuters, EU
Fotokredit: Tiktok logo

Scroll to Top