Soviet era WW2 memorial in Kiev Ukraine

Dansker hackere må gerne deltage i hacking forsvar af Ukraine

Danskere eller personer, der opholder sig i Danmark, må lovligt deltage i aktioner, der afværger eller forsøger at forhindre russiske cyberangreb mod Ukraine.
Det skriver Ekstra Bladet efter et skriftligt svar fra Justitsministeriet, der dog ikke tager stilling til egentlige offensive handlinger.

Selvom det er lovligt at udføre defensive operationer fra Danmark, skal man, hvis man vil udføre offensive operationer, rejse til Ukraine og deltage i krigen på lige fod med væbnede aktører.

Jeg tolker det således at Forsvaret ikke må hacke Rusland og ej heller danskere. Men kan jo også være at forhindre DDOS angreb, så der bør vel være bredde linier i fortolkningen af Forsvar.

  • »Hvis man deltager i den væbnede konflikt mellem Rusland og Ukraine som en del af de ukrainske (eller russiske) regulære styrker, vil man være at betragte som kombattant og dermed kunne foretage lovlige kamphandlinger, herunder offensive cyberangreb,«skriver Justitsministeriet i et skriftligt svar til Ekstra Bladet

Ideelt set måtte offensive handlinger havde været bedre, for en offensiv handling kan jo være beskyttende defensivt for Ukraine og dets borgere der daligt angribes og/eller dræbes af russiske soldater.

Ideelt set burde Forsvaret beskytte Ukraine, men det vil sikkert blive opfattet som en officiel deltagelse i krigen, siden 75% af de fleste forsvarsorganisationer i verden er udgifter til digitalt forsvar og efterretningstjeneste.

Kilde: Ekstrabladet og Justitsministeriet
Foto: Stock.Adobe.Com

Scroll to Top