Krigen i Ukraine kan blive et farvel til Kaspersky uden beviser

Opdatering: I mellemtiden er Kaspersky blevet boycottet af mange europæiske stater samt nu også USA. Det sker efter at den amerikanske telemyndighed Federal Communications Commission (FCC), der blandt andet har ansvar for den nationale sikkerhed inden for sektoren, tilføjer russiske Kaspersky til listen over produkter og tjenester, der »udgør en uacceptabel risiko for USA’s nationale sikkerhed.« Sammen med Kaspersky er også kinesiske China Mobile og China Telecom tilføjet listen.

Kaspersky Lab er en russisk virksomhed, der arbejder med computersikkerhed og er grundlagt i 1997 af Eugene Kaspersky. Firmaet udvikler og sælger antivirus- og anti-spyware programmer samt spam-filtre og andre produkter for sikring af computere mod ondsindet indtrængen af uønskede programmer.

I dag har de Tyske myndigheder advaret mod brugen af antivirussoftware fra russiske Kaspersky. De frygter, at det kan bruges som led i cyberangreb mod myndigheder, virksomheder og private.
Mange aviser skriver om at Kaspersky kan anvendes som udgangspunkt som BOTNET for DDOS angreb mod Ukraine og flere skriver om at Kaspersky kan anvendes som spionsoftware til industrispionage.
Senest har de tyske cybersikkerhedsmyndigheder BSI, Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik, advaret licensindehavere af antivirussoftware fra russiske Kaspersky mod, at softwaren udgør en risiko for cyberangreb. Det skriver Reuters på baggrund af en pressemeddelelse fra BSI.Man frygter med andre ord, at den russiske krigsmaskine vil tvinge Kaspersky til at offensive formål med cyberangreb på Ukraine. Dertil kan det ikke udelukkes at den russiske regering vil bruge bruge softwaren til at udføre cyberangreb på andre lande i EU og USA. Kaspersky ville i så fald opdage at de bruges til dette, men kan reelt ikke gøre noget ved det.Tidligere har USA’s Præsident Trump underskrevet en lov der forbyder anvendelsen af firmaets software i offentlige myndigheder.

Kaspersky siger selv i en pressemeddelelse, at det er en privat virksomhed uden bånd til den russiske regering, og at advarslen fra BSI er politisk motiveret. Kaspersky er i kontakt med BSI for at afklare sagen.

Danmark er ved at droppe Kaspersky

Vi ved at flere kommuner allerede har droppet Kaspersky og at der er samlet er tale om ca. 40.000 brugere. Desværre er det sådan at Danmark selv ikke har droppet forhandlingen af produktet i SKI som er en fællesportal for offentlige indkøb. Her er det KMD der er leverandør. SKI har dog oplyst at Kaspersky er fjernet fra mere end 28 produkter der indeholder Kaspersky software.

Ingen beviser findes mod Kaspersky

Kaspersky selv afviser at ovenstående er muligt med henvisning til russisk lov. Kaspersky har de seneste par år ikke været heldige. Den hetz de har været udsat for i USA, endte med at de blev smidt ud i 2017 for spionage. Dengang lød det at Kaspersky have begået russisk spionage mod blandt andre NSA og EU. EU havde overvejelser med et lovforslag at gøre Kasperky forbudt i EU. Man kaldte endda Kaspersky for ondsindet software.Dog er det sådan at der ikke kan findes beviser for det som Kaspersky beskyldes for.Omvendt har Kaspersky f.eks. hjulpet virksomheder og regeringer med advarsler om sikkerhedsbrister.

Scroll to Top