Spionage
Cyberspionage sker mange tusinde gange hver dag. Kilde: ICARE SECURITY A/S.

Cybertruslen mod Grønland vurderet som ‘meget høj’

For første gang nogensinde har Center for Cybersikkerhed (CFCS) udarbejdet en vurdering af cybertruslen mod Grønland.

Af vurderingen fremgår det, at cybertruslen mod landet er ‘meget høj’. Det gælder både truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet.

– Grønlands centrale placering i Arktis medvirker til den alvorlige trussel fra cyberspionage mod Grønland. Viden fra cyberspionage kan blive misbrugt af fremmede stater på bekostning af grønlandske interesser, lyder det blandt andet i vurderingen.

Samme trusselsvurdering er der på de to områder i Danmark.

I en pressemeddelelse om trusselsvurderingen bliver Rusland og Kina nævnt flere gange som interesserede i Grønland.

– Cyberspionage er desværre et middel, som både Rusland og Kina kan anvende til at fremme deres handlemuligheder og interesser i området, potentielt på bekostning af grønlandske interesser, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i meddelelsen.

CFCS skriver blandt andet, at “Rusland ser sig som den førende stat i Arktis”, mens “Kina arbejder på at få større indflydelse på arktiske anliggender for at få adgang til ressourcer og søruter”.

“Efter en øget aktivitet bland Færøerne, Island og Grønland ligger der i og omkring polarcirklen vitale militære og globale interesser i form af mineraler, søruter men ikke mindst grænseudvidelser som vi har set det i det sydkinesiske hav. I det Sydkinesiske Hav der er en del af Stillehavet og dækker et område fra Indonesien til Taiwanstrædet der inkluderer Filippinerne, på omkring 3.500.000 km². Her har Kina mere eller mindre annekteret et kæmpe områder der er mange gange større en EU.”

siger Michael Rasmussen, ICARE.DK

Michael Rasmussen siger endvidere: Både Filippinerne og Kina er i evig krig hvor Kina gør krav på havområder der overlader meget lidt til sine naboer, men et FN-tribunal afviste i 2016 det kinesiske krav.

Havretten giver derimod Filippinerne klare og eksklusive rettigheder til området. Disse byggerier og andre aktiviteter, økonomiske eller andre, står i modstrid med fred, orden og sikkerhed i Filippinernes territorialfarvand. F.eks. har Kina mellem 200 og 400 industrielle store fiskerflåder og driver dermed rovdrift på områder.

Kina bygger fortsat øer og vil således annektere, ligesom Rusland har annekteret en del af Ukraine i forhold til dette kort:

https://www.berlingske.dk/internationalt/kina-har-bygget-hemmelige-strukturer-paa-havet-nu-slaar-nabolandet

billede-1-145

På samme måde vil Rusland og Kina bygge øer og dermed stjæle land fra andre lande for at udvide deres territorium.

Det er min klare opfattelse at dette allerede har væet i geng de sidste 40 år og stadig er i gang.

billede-1-146

Rusland har flere gange hævdet at Arktis er vort land og vort hav. Arktisk Råd, er reelt ophævet fordi Rusland er det eneste land tilbage. De andre – Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Canada og USA har trukket sig i protest mod Ruslands krigsførelse.

I den årlige status fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver man, at det bliver svært at holde de geopolitiske spændinger ude fa Arktis. Dette er ikke mindst, fordi både Finland og Sverige er på vej ind i NATO.

Af samme årsag er Grønland og alle tidligere medlemmer af arktisk råd i Ruslands søgelys, også hackermæssigt, fordi der er en kilde indenfor olieindustrien i Rusland, men derudover har Rusland mange atom ubåds havne her.

Kilde: CFCS og ICARE SECURITY A/S.
Fotokredit: stock.adobe.com, dr.dk og oven

Scroll to Top