Spaniens spionchef fyret efter afsløringer om Overvågning

Debatten har flere gange været centreret om Pegasus, hvis software kan hacke telefoner uden et sikkerhedshul, de såkalte no-click hacking. Pegasus der selv er et sikkerhedsfirma fra Israel har leveret denne software til mange stater der benytter den til at at overvåge politisk af f.eks. systemkritikere. I stigende omfang er Pegasus dog også kritiseret for at kunne aflytte andre og kunne benyttes til Industrispionage m.v.

Det er helt naturligt at Pegasus kan bruges til både aktiv politisk overvågning og enhver anden form for Spionage. Industri-Spionage kan benyttes til at udnytte eller sælge hemmeligheder, produktudvikling, designs og andet til et marked der gerne vil betale store summer for f.eks. patent-udvikling.

Se f.eks. vore artikler om

Paz Esteban mister angiveligt jobbet, efter at catalanske uafhængighedsfigurer siges at være blevet målrettet

Paz Esteban bekræftede angiveligt i sidste uge, at 18 medlemmer af den catalanske uafhængighedsbevægelse blev udspioneret med retslig godkendelse af Spaniens nationale efterretningscenter. Det skriver The Guardian i en række artikler.

Den spanske regering har derfor fyret landets spionchef, Paz Esteban, da den forsøger at inddæmme efterdønningerne fra en cyberspionage skandale, der har opslugt den regerende koalition og rejst yderligere spørgsmål om brugen af kontroversiel Pegasus-spyware i og uden for Spanien. Hun var i embedet til og med i dag den 11.05.2022.

Estebans afskedigelse tirsdag kom midt i voksende politiske spændinger og næsten to år efter, at en fælles undersøgelse foretaget af The Guardian og El País (Spaniens største dagblad) først afslørede, at højtstående pro-uafhængighed catalanske politikere blev advaret om, at deres mobiltelefoner var blevet målrettet ved hjælp af spyware.

Skandalen er intensiveret i løbet af de seneste uger, efter at cybersikkerhedseksperter ved Citizen Lab ved University of Toronto sagde, at mindst 63 personer med forbindelse til den catalanske uafhængighedsbevægelse var blevet målrettet eller inficeret med Pegasus-spyware mellem 2017 og 2020.

Mange andre har været udsat for Spionage og muligvis har Spanien selv spioneret på sine ministre

Det er også kommet frem, at mobiltelefoner fra premierministeren, Pedro Sánchez, forsvarsminister margarita Robles, og indenrigsministeren, Fernando Grande-Marlaska, blev udsat for “ulovlige” og “eksterne” angreb ved hjælp af Pegasus sidste år. Den spanske regering har ikke kommenteret, hvilket fremmed land der kan have været ansvarligt.

I sidste uge bekræftede Esteban angiveligt over for et kongresudvalg, at 18 medlemmer af den catalanske uafhængighedsbevægelse – herunder den nuværende catalanske regionale præsident, Pere Aragonès – blev udspioneret med juridisk godkendelse af Spaniens nationale efterretningscenter (CNI).

På en pressekonference tirsdag eftermiddag sagde regeringen, at Esteban – den første kvinde til at lede CNI – var blevet fritaget for sin post og ville blive erstattet af en anden kvindelig efterretningsveteran, Esperanza Casteleiro.

Robles, hvis ministerium fører tilsyn med CNI, indrømmede, at der havde været “mangler”, men sagde, at ændringen repræsenterede et “nyt skridt” for centret og en chance for det til at løse “ting, der naturligvis kunne forbedres”. Blandt dem, tilføjede hun, var det faktum, at det så ud til at have taget centret et år at opdage, at ministertelefonerne var blevet hacket.

Hun forsøgte at børste journalisternes spørgsmål om, hvorvidt Esteban var blevet fyret på grund af netop den efterretningsfejl, af sig.

– Man taler om fyring, men jeg vil kalde det en erstatning – med en embedsmand fra centret, der erstatter en anden embedsmand fra centret, siger Robles. “[Casteleiro] kender centret meget godt, har arbejdet der i næsten 40 år og arbejder for Spanien.”

Hun tilføjede: “Selvom jeg tror, der kan være grund til at føle sig stolt og tilfreds, vil vi fortsætte med at arbejde for at sikre, at der ikke er revner i den samlede, generelle sikkerhedssfære, så spanske borgere føler sig trygge.”

Robles sagde, at regeringen og alle dens agenturer handlede i fuld overensstemmelse med loven – “det er lovlighed, lovlighed og mere lovlighed”. Hun sagde også, at hun håbede, at de dokumenter, Esteban havde vist, at kongresudvalget i sidste ende ville blive afklassificeret, så folk kunne se, at CNI havde fulgt loven og handlet med retskendelse.

Aragonès’ pro-uafhængighed catalanske republikanske venstrefløjsparti – en vigtig parlamentarisk allieret for Sánchez’ mindretalsregering – havde krævet, at Madrid træffer foranstaltninger til at genoprette tilliden i lyset af påstandene i Citizen Lab-rapporten.

Aragonès sagde, at spionageskandalen var “dynamiterende” forsøg på at finde en forhandlet løsning på den catalanske uafhængighedskrise.

Regeringens beslutning om at fyre Esteban blev dog straks fordømt af sine modstandere. Alberto Núñez Feijóo, den nye leder af Spaniens konservative folkeparti, beskyldte premierministeren for at sælge ud af sin efterretningschef for at berolige den catalanske præsident og hans tilhængere.

– Det er grotesk at se Sánchez tilbyde uafhængighedsbevægelsen lederen af direktøren for CNI – han svækker endnu en gang staten for at forsøge at sikre sin overlevelse, skriver Núñez Feijóo på Twitter. – Det er et rigtigt slag i ansigtet på vores land. Uberettiget.«

Men Gabriel Rufián, talsmand for det catalanske republikanske venstrefløjsparti, sagde, at den spanske regering blot havde gjort, hvad der skulle gøres.

– Mobiltelefonerne fra tre af de mest beskyttede og vigtige personer i dette land – premierministeren, forsvarsministeren og indenrigsministeren – blev udspioneret, siger han. “At acceptere politisk ansvar er ikke en indrømmelse til uafhængighedsbevægelsen, det er en indrømmelse til sund fornuft.”

Spørgsmålet har skabt yderligere splittelse mellem Socialistpartiet og dets juniorpartnere i Unidas Podemos-alliancen, der havde opfordret til Robles’ afgang.

Podemos-lederen, Ione Belarra, sagde, at det at tage ansvar var “et grundlæggende spørgsmål om demokratisk sundhed”. Hun tilføjede: “For at genvinde folks tillid skal der også være garantier for, at dette ikke vil ske igen.”

Den påståede spionage og regeringens håndtering af den er også blevet kritiseret af Amnesty International.

“Den spanske regering kan ikke bruge den spanske stats sikkerhed som en undskyldning for at dække over mulige menneskerettighedskrænkelser,” Han sagde endvidere, at den officielle hemmelighedskomité “er præget af hemmeligholdelse og obskurantisme [og] ikke bør være det rigtige sted at undersøge mulige krænkelser af menneskerettighederne”.

sagde Esteban Beltrán, leder af Amnesty Spanien, i sidste uge.

Sánchez’ spanske socialistiske arbejderparti (PSOE) sluttede sig i sidste uge til de tre partier på den spanske højrefløj i nedlægger veto mod en parlamentarisk undersøgelse af Pegasus-skandalen.

En PSOE-talsmand sagde, at det omstridte kongresudvalg ikke var nødvendigt, fordi en intern undersøgelse foretaget af CNI allerede var i gang, ligesom en undersøgelse foretaget af den offentlige ombudsmand.

Det er fortsat uklart, om den software, der påstås at være blevet brugt af CNI mod de catalanske mål, var Pegasus, som ifølge sine producenter kun sælges til regeringer for at spore kriminelle og terrorister.

Industrispionage og generel overvågning og spionage på danske politikere og virksomheder?

Selvom sagen vedrører Spanien, kan man naturligt stille sig det spørgsmål og det også sker i Danmark og svaret er JA. Der er flere rapporteret om overvågninger af nordiske politikere og virksomheder, så historien bekræfter at vi lever i et overvågningssamfund, hvor vi ikke ved hvad der bliver distribueret til hvem. Politiske motiver og industrispionage er nemme at gennemskue, for der kan være en gevinst, men ved industrispionage er gevinsten at vi taber danske arbejdspladser f.eks.

Man kan dog sikrer sig med Penetrationstest løbende i et abonnement.

Scroll til toppen