huawei-hq

Kinas næste 6G telefon understøtter 5G


Den kinesiske teknologigigant Huawei har for nylig afsløret sin nyeste topmodel af en smartphone, Mate 60 Pro, som synes at indeholde banebrydende chip-teknologi. Denne smartphone følger efter Mate 50-telefonen, som var en 4G-model. Dog er der fortsat en del usikkerhed omkring, hvorvidt Mate 60 Pro vil være i stand til at understøtte det næste generations 5G-netværk. Dette skyldes i høj grad de stramme sanktioner, som USA har pålagt Huawei.

USA og mange andre lande betragter Huawei som en national sikkerhedstrussel. Derfor er det flere steder nu forbudt f.eks. at bruge amerikansk software og produktionsudstyr i Huaweis produkter. Huawei var tidligere verdens førende leverandør af mobilnetværksudstyr og den næststørste producent af smartphones på globalt plan. Men det har effektive sanktioner mod Kina forhindret yderligere vækst af.

Hvad er Huaweis 6G hemmelighed?

Ifølge analyser foretaget af TechInsights, har Huawei i samarbejde med Kinas største chipproducent, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), udviklet en avanceret 7-nanometer processor, som kaldes Kirin 9000s.

Dette er en tydelig indikator på, at Kina gør markante fremskridt inden for chipproduktion. Der er imidlertid bekymringer omkring Huaweis position, da selskabet synes mere at fungere som et politisk instrument for Kina end som en konkurrenceorienteret teknologivirksomhed.

Brugere i Kina har delt flere videoer og hastighedsmålinger på sociale medier, der antyder, at Mate 60 Pro har downloadhastigheder, der overgår hvad aktuelle 5G-topmodeller kan præstere. Analytiker Richard Windsor fra Radio Free Mobile mener dog, at produktion af 7-nanometer chips i stor skala vil være for dyr til at blive en kommerciel succes, især fordi konkurrerende virksomheder allerede er begyndt at bruge 5-nanometer chips, som har fordele i omkostninger, ydelse og effekt.

6G var færdig i November side år i Kina.

Vi har aktuelt kendskab til, at der er udviklet 6G igennem nogle år i Kina, på 1 speciel fabrik, som nogle af vores venner har besøgt. Og at der var over tusinde ansatte på fabrikken, hvilket tilsynelade alene udviklede 6G, men hvorvidt om der er kompatibilitet eller ej med 5G, så er der evidens for hastigheder der kommer fra 6G teknologi, selvom denne teknologi ikke er færdigudviklet som standard i resten af verden.

Det er jo her værd at nævne, at USA første gang sanktionerede Huawei i forhold til 5G-netværk i 2019. Siden da har der været en intens politisk kamp om virksomhedens rolle, ikke kun i USA, men også i andre vestlige lande. Huawei har konsekvent afvist påstande om, at de udgør en sikkerhedstrussel, selvom det gang-på-gang er bevist at f.eks. data transporteres til Kina eller andre steder, hvilket strider mod enhver privacy politik.

“Huawei var eller er længst fremme som største kommunikations, og teknologigigant og først med 6G. Handelskrige og utallige rapporteringer om aflytning har imidlertig givet en antipati mod selskabet, i det meste af Europa, Nordamerika samt Australien og New Zealand. Forspringet er formentligt kommet som følge af Spionsoftware mod techgiganter i USA og Europa. At Huawei er en patentgigant, står nu klart efter at Ericsson har ansøgt om licensaftale med firmaet. Så meget er forbigået pressen i forbindelse med lanceringen af 6G, for den har været under udvikling gennem mange år i Kina. Så nu forsøger flere internationale virksomheder at bevare et forspring i sine egne produkter via licensaftaler med Huawei. Huawei er hidtil også alene om eMBB+, URLLC+, mMTC+ og AI Sensing teknologier ligger noget over hvad der nogensinde har været muligt.”

siger Michael Rasmussen, ICARE SECURITY A/S

Spionsoftware kan være forklaringen

Herhjemme og i mange andre lande er der spioneret på regeringsmedlemmer og virksomheder som er vitale for Huawei, såsom at leverer infrastruktur til Danmark. Her rapportere flere medier at TDC aktuelt blev både overvåget med mikrofoner, droner og måske også Spionsoftware.

I 2021 kom annoncering af 6G dog også på Huaweis hjemmeside:

6G er næste generations avancerede mobilkommunikationssystem, men det vil gå langt ud over blot at være til kommunikation. 6G vil fungere som et distribueret neuralt netværk, der tilbyder kommunikationsforbindelser, som sammenkobler den fysiske, den cybernetiske og den biologiske verden. Dette vil virkelig indvarsle en æra, hvor alt vil blive registreret, forbundet og intelligent. Dette vil i sidste ende danne et solidt grundlag for ‘Intelligence of Everything’ i fremtiden.

skrives der på Huaweis hjemmeside

Selskabet skriver bl.a. på hjemmesiden har de har udviklet 6G og en sensorisk teknologi, hvilket kan betyde at de har udviklet en slags router der samtidigt kan håndterer satellitteknologi, 5G og Wifi6 eller 7, som der kan være indikationer på, at Huawei rent faktisk har udviklet. Men hvordan teknologien lige fungerer i Danmark vil vi se snart når vi modtager telefonen.

image-1-87

I min optik, fremstår Huawei som et symbol på den globale teknologiske rivalisering mellem USA og Kina. Mens virksomheden teknologisk set har potentiale til at være en banebrydende aktør, og rent faktisk er mange år længere fremme end USA, er dens fremtid uvis på grund af de geopolitiske spændinger, det er fanget i. Sanktionerne mod Huawei er i høj grad et udtryk for en større global magtkamp der er forstærket af manglende respekt for menneskerettigheder, imperial globalisering og trusler mod Taiwan, Philippinerne og USA. Corona epidemien spiller måske også en rolle. I hvertfald står økonomien for fald i Kina på grund af boligboblen og konkurserne i byggemarkedet og der er faldende omsætning, hvilket kan skade Kina’s eksportmarked markant. Kina’s forbrugere har ligeledes en stærkt forringet købekraft.

Kilde: TechInsights og Michael Rasmussen
Fotokredit: Huawei

Scroll to Top