billede-1-81

Hacking og investeringer i IT Sikkerhed påvirker DTU

Efter et hacker forsøg i august ved DTU stadig ikke om de er udsat for spionage og hacking

Hackerne i August kom ind i universitet gennem et studiesystem og fik også adgang til mailserveren. Så når DTU laver en oprustning på it-sikkerheden, handler det først og fremmest om at beskytte sig mod den form for angreb.  Universiteter er i rigt omfang udsat for både spionage, hacking og sabotage.

Vi har selv servere i bygning 304 og der er mange tusinde servere og supercomputere på universitetet. Det er ikke usædvanligt at universiteter hacker, da der er mange forsøgsservere og det at danne sig et overblik på netværket er dog relativt simpelt, men vil kræve en fuldtidsansat at administrere de mange softwarepakker som ICARE A/S leverer.

Initiativer som følge af hacking

Det store underskud i 2022 og især et budgetteret underskud for 2023 har fået DTU til at tage en række initiativer.

Det drejer sig bl.a. om at fortsætte og udvide de energispareindsatser, der allerede har fundet sted det sidste halve år. Derudover vil vedligeholdelsesopgaver blive reduceret, ligesom flere planlagte nybyggerier og investeringer udskydes. 

Besparelserne vil også komme til at omfatte universitetets medarbejdere. Der indføres ansættelsesstop og i første omgang tilbydes medarbejderne at kunne søge en frivillig fratrædelsesordning. I starten af det nye år vurderes det, hvorvidt der er behov for gennemføre yderligere besparelser i form af afskedigelser. 

”Vi er ærgerlige over at stå i denne situation, men er nødt til at handle nu for at nedbringe udgifterne. Verden omkring os er blevet usikker, og de initiativer, der er taget i år, har ikke været tilstrækkelige til at sikre økonomien. Vores mål er at lave de nødvendige besparelser nu, så vi også er et stærkt universitet fremover. Vi har som teknisk universitet en væsentlig rolle i samfundet, hvor vores viden og kompetencer er nødvendige til bl.a. at gennemføre den grønne omstilling, Danmark og resten af verden skal gennemgå i de kommende år,”

siger universitetsdirektør Claus Nielsen.

Universitetets medarbejdere er onsdag den 14. december orienteret om DTU’s underskud og de tilpasninger, der nu vil blive sat i værk. 

DTU opruster har lært lektien efter angreb og bruger nu tocifret millionbeløb på it-sikkerhed over en årrække

Det seneste hackerangreb i august har fået DTU til at indse at sikkerheden måtte styrkes. Derfor investeres der nu millioner i ny it-sikkerhed. For at finansiere dette må DTU i gang med flere spareøvelser. For universitets daglige drift er også påvirket af presset fra inflation, energikrise og stigende priser, betyder det, at universitet må ud i en større spareøvelse.

Således har DTU netop meddelt at de har et så stort et underskud, at ledelsen indfører en sparepakke og for at konsolidere og finansiere IT SIKKERHEDEN. DTU udskyder man en række nybyggerier og investeringer, og så bliver de ansatte også tilbudt en frivillig fratrædelsesordning – først i det nye år bliver det besluttet, om man skal kigge på yderligere afskedigelser.   

DTU er for øjeblikket, ramt af inflation, energikrise og stigende priser. Derudover har DTU i efteråret også fået permanent højere udgifter til cybersikkerhed, efter universitetet i august blev ramt af et hackerangreb, lyder det fra ledelsen.

  • Kilde: DTU
  • Fotokredit: DTU, af hovedindgangen. Fotografens navn er ikke angivet.
Scroll to Top