Russian Authorities

Rusland hævder at være målet for ‘koordineret’ cyberaggression

Ruslands viceudenrigsminister hævdede i weekenden, at landet har været mål for “koordineret aggression” i cyberspace udført af “efterretningstjenester, transnationale it-virksomheder og hacktivister.”

Oleg Syromolotov, en tidligere vicedirektør og kontraspionagechef for den russiske føderale sikkerhedstjeneste (FSB), fortalte nyhedsbureauet TASS, at “i 2022 stod Rusland over for hidtil usete eksterne cyberangreb.”

“Antallet af sådanne angreb er fordoblet og endda tredoblet i det forløbne år. Vi registrerede adskillige angreb på det russiske udenrigsministeriums informationsressourcer,” tilføjede viceministeren i et interview, der ikke refererede til landets totale invasion af Ukraine, selv ikke som en særlig militæroperation.

Efter invasionen i februar sidste år har Den Russiske Føderation været genstand for omfattende sanktioner og embargoer. Indenrigspolitisk beskrives disse som forsøg på at “inddæmme” Rusland og anerkendes ikke som et svar på invasionen eller de krigsforbrydelser, der blev begået under den, herunder voldtægt og tortur af børn, som en uafhængig og upartisk FN-kommission har fundet.

En kampagne med cyber “sabotage”

Syromolotov fremsatte en lignende påstand om, at Rusland blev målrettet af Vesten i oktober sidste år, og fortalte det statsejede nyhedsbureau RIA Novosti, at “landene i Nordamerika og EU” er skyld i en kampagne med cyber “sabotage”.

I ingen af interviewene henviste han til individuelle hændelser eller gav en specifik tilskrivning, som det er standarden, når USA og Storbritannien beskylder russiske cyberenheder for “vilkårlige og hensynsløse” cyberangreb.

Syromolotov sagde: “Vores dårlige ønsker søger at forårsage så meget skade som muligt ved at bruge alle mulige værktøjer til at ramme vores lands kritiske infrastruktur. Den offentlige sektor tog det største slag i 2022.

Sponsorer som springbræt for cyberangreb

“Ikke alene registrerer vi en stigning i angreb, men deres kompleksitet vokser også. Ukraine, som for længst har mistet sin uafhængighed, bruges af sine sponsorer som springbræt for cyberangreb på Rusland og dets partnere,” tilføjede han.

Syromolotov hævdede også, at “private virksomheder fra uvenlige lande” er “involveret i aktiviteter, der sigter mod at opnå” den ukrainske regerings “forsøg på at øge sine offensive kapaciteter med hensyn til informations- og kommunikationsteknologier.”

Han nævnte cloud computing-giganterne Amazon og Microsoft som blandt lovovertræderne og beskrev dem som “at tage sig af den ukrainske regerings vigtigste informationsressourcer” – hvilket ikke er en offensiv kapacitet. Begge virksomheder trak deres aktiviteter tilbage fra Rusland i marts sidste år som reaktion på invasionen.

En talsmand for Microsoft afviste at kommentere. Virksomheden meddelte i november sidste år, at den leverede teknologihjælp til Ukraine “til en værdi af ca. 100 millioner dollars, hvilket vil sikre, at offentlige myndigheder, kritisk infrastruktur og andre sektorer i Ukraine kan fortsætte med at køre deres digitale infrastruktur og betjene borgerne gennem Microsoft Cloud.”

En talsmand for Amazon reagerede ikke med det samme. I december sidste år sagde virksomheden, at den havde “forpligtet mere end 75 millioner dollars i støtte” til Ukraine, og at Amazon Web Services “hjalp den ukrainske regering med at opretholde kontinuitet og levere kritiske tjenester til borgerne siden krigens begyndelse.”

Russiske cyberangreb har vedvarende været rettet mod Ukraines digitale og fysiske infrastruktur.

Mykhailo Fedorov, Ukraines vicepremierminister, fortalte en AWS-begivenhed sidste år: “Som du ved, er russerne målrettet mod vores energiinfrastruktur … Det, vi bedst kan lide ved dette partnerskab med cloud-virksomheder, er, at russiske missiler ikke kan ødelægge skyen.”

Ruslands viceudenrigsminister Syromolotov sagde også til TASS: “Ukraines ministerium for digital transformation har indgået en samarbejdsaftale med det amerikanske firma Recorded Future, tæt på CIA,” igen uden at specificere nogen særlig forseelse. The Record er en redaktionelt uafhængig enhed af Recorded Future, som annoncerede et samarbejdsmemorandum med ministeriet i december.

En talsmand for Recorded Future sagde: “Recorded Future er utrolig stolt af det arbejde, vi gør for at støtte Ukraine i deres krig mod Rusland. Det forsvar, vi har leveret gennem efterretninger, har ikke været en hemmelighed i løbet af det sidste år, og vi vil fortsætte med at yde vores fulde støtte til Ukraine.”

Kilde: Cyber Daily

Foto: Pexels

Scroll to Top