DMA

Seks teknologigiganter skal være åbne og kompatible siger Digital Markets Act

Den Europæiske Kommission opregnede onsdag seks teknologigiganter — Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft og ByteDance — som “gatekeepers” under dens nye Digital Markets Act. Digital Markets Act er et banebrydende stykke lovgivning, der sigter mod at fremme større konkurrence på de digitale markeder og sikre større valgfrihed for forbrugerne. Reglerne kunne føre til nogle store ændringer for platformene hos de store teknologiselskaber. Det skriver CNBC.

Den Europæiske Kommission sagde onsdag, at den har udpeget seks teknologigiganter som “gatekeepers” under dens nye Digital Markets Act — et strengt sæt af regler, der kunne ryste forretningsmodellerne for store digitale platforme.

Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft, Meta og ByteDance vil have seks måneder til at bringe deres kerneplatformtjenester i overensstemmelse med de forpligtelser, der er fastlagt i EU’s DMA, meddelte kommissionen, der er den udøvende gren af Den Europæiske Union, i en pressemeddelelse.

Kommissionen sagde, at den anser Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft og Kinas ByteDance for at være “gatekeepers.” Udtrykket refererer til enorme internetplatforme, som EU mener begrænser adgangen til kerneplatformtjenester, såsom online søgning, reklame og meddelelser og kommunikation.

Blokken har også åbnet fem nye markedsundersøgelser af amerikanske teknologigiganter Microsoft og Apple for at vurdere, om nogle af selskabernes tjenester skal eller ikke skal kvalificere sig som gatekeepers.

Som en del af disse undersøgelser vil EU studere indsendelser fra Microsoft og Apple. EU mener, at Microsofts Bing, Edge og Microsoft Advertising platforme og Apples iMessage-tjeneste opfylder kriterierne for at blive betragtet som gatekeepers. Microsoft og Apple mener dog det modsatte.

EU vil også undersøge, om Apples iPadOS, styresystemet bag teknologigiganten fra Cupertino, Californiens serie af iPad-tabletter, skal betegnes som en gatekeeper, selvom Den Europæiske Kommission siger, at det ikke opfylder kriterierne.

Digital Markets Act er en banebrydende ny EU-lov, der sigter mod at slå ned på konkurrencebegrænsende praksis fra store teknologispillere. Mindre internetfirmaer og andre virksomheder har klaget over, at de er blevet skadet af disse selskabers forretningsmetoder.

For eksempel opkræver de mobile operativsystemer fra Google og Apple — som er de primære mobile OS-platforme på verdensplan — en 30% afgift for indkøb i apps, hvilket selskaber som Spotify og Epic Games har hævdet er for højt. Der er tale om Google Play og Apple’s Appstore.

Apple sagde, at det fortsat er “meget bekymret” over de risici for privatlivets fred og datasikkerhed, som Digital Markets Act udgør for dets brugere. Selskabet har sagt, at DMA kunne føre til svækket sikkerhed for dets iMessage-platform — EU ønsker, at Apple gør det lettere for iMessage at arbejde sammen med konkurrerende beskedtjenester som f.eks. WhatsApp.

“Vores fokus vil være på, hvordan vi afbøder disse påvirkninger og fortsætter med at levere de allerbedste produkter og tjenester til vores europæiske kunder,”

sagde en talsperson for Apple i en e-mail til CNBC onsdag.

Bemærkelsesværdigt har EU også udpeget ByteDance som en gatekeeper. Dens sociale medieplatform TikTok er kommet under større global granskning, med regulatorer, der frygter dens stigende popularitet og dens potentiale for at sprede misinformation til et ungt publikum.

EU-lovgivere har også rejst bekymringer om udsigten til indflydelse fra Beijing over TikTok, herunder muligheden for, at myndighederne kunne bruge appen til at spionere på brugerne. Tiktok har modsvarende sagt, at de vil bygge EU datacentre, hvor data ikke forlader EU.

Kilde: CNBC
Fotokredit: Alphabet og Google

Scroll to Top