Kryptosvindel vokser i 2021 til 68 milliarder kroner

Kryptovaluta er en en af de bedste forretninger for hackere. Det er blevet lukrativ for svindlerne at hacke børser eller private for derigennem at få adgang til en eller titusindvis af wallets.

Kryptosvindel er stigende, siger Elliptic (der har specialiseret sig i kryptovaluta analyse). Det samme siger mange andre vi her nævner i et follow up for hele året.

Ondsindede hackere og hackergrupper har for længst har kastet sig over kryptovaluta som de selv beder om betaling i. Og i dette år har vi fået en hel del mere indsigt i, hvor meget værdi der er involveret, og hvor mange der reelt er blevet hacket.

Virksomheden Elliptic, der som formål har at forebygge kriminalitet, har i mandags udgivet en omfattende rapport, der beskæftiger sig med såkaldte DEFI kriminalitet, uden dog at sammeligne med FIAT kriminalitet som fortsat er det største. Men banker tegner gerne et billede af at kryptovaluta har mange ofre, og råber Ulven kommer, fordi kryptovaluta er designet til at gøre banker mere overflødige.

Hvad er DEFI Kriminalitet?

DEFI står for “Decentraliseret Finansiering” og drejer sig om finansielle tjenesteydelser baseret på decentraliseret blockchain-teknologi, hvor kryptovaluta er den mest centrale del, selvom mange andre typer af anvendelsesmuligheder er stærk stigende i antallet af Blockchain transaktioner.

Kryptovaluta er i sig selv en form for DeFi, da der er officielle valutakurser, en mere transparent gennemsigtighed af HVEM der handler i forhold til FIAT valuta, banker og de traditionelle finansielle virksomheder og Fintech virksomheder som f.eks. MobilePay.

Ifølge Elliptic har brugere og investorer, der er involveret i Defi forretninger, mistet i alt mere end 12 milliarder dollars – som følge af tyveri og bedrageri. Selskabet siger også, at tabene vokser kraftigt, og indtil videre i år er tallet 10,5 milliarder dollar – omkring 68 milliarder kroner. Det er en kraftig stigning fra 2020, hvor tallet “kun” var 1,5 milliarder dollar.

“Efterhånden som Defi vinder frem til at blive en stadig vigtigere del af vores finansielle system, vil den iboende risiko også have en indvirkning på traditionelle finansielle institutioner. Denne risiko kan ikke mindskes blot ved, at virksomheder holder sig væk,”

skriver Elliptic i sin rapport.

Kryptokapital op 1700 procent og eksempler på hacking

Ifølge analysefirmaet er det samlede kapitalbeløb “låst” i Defi-tjenester vokset med vanvittige 1.700 procent alene det seneste år, og dets aktiver udgør nu 247 milliarder dollar.

I august i år skrev Poly Network, (der er en decentraliseret platform der bruges som en børs), at det havde været offer for et hackerangreb, hvor cryptocurrency svarende til flere milliarder kroner blev overført til hackerne. Senere kom det frem, at gerningsmanden tilsyneladende var en såkaldt “venlig” hacker, der kun ønskede at kontrollere platformens sikkerhed – noget ikke alle troede på. 

I august fandt Coinbase, en af de største kryptovalutabørser i verden målt i antal brugere, at mange af dets kunder havde deres konti drænet for midler.

Så sent som i sidste måned kom det frem, at det var lykkedes en teen

Så sent som i sidste måned kom det frem, at det var lykkedes en teenager at stikke af med kryptovaluta til en værdi af 320 millioner kroner via SIM-kortsvindel. Politiet i Canada, hvor tyveriet fandt sted, kaldte hændelsen det største tyveri af kryptovaluta, der nogensinde er udført af en enkelt person.

Så sent som i sidste måned kom det frem, at det var lykkedes en teenager at stjæle kryptovaluta for ca. 225 millioner kroner via SIM-kortsvindel. Politiet i Canada, hvor tyveriet fandt sted, kaldte hændelsen det største tyveri af kryptovaluta, der nogensinde er udført af en enkelt person, altså en person der ikke er medlem af en hackergruppe.

Scroll to Top