Den amerikanske kongres
Den amerikanske kongres

Den amerikanske kongres tilbageruller forslag om at begrænse brugen af kinesiske chips

Efter at forretningsgrupper argumenterede for, at foreslået lovgivning for at begrænse brugen af kinesisk fremstillede halvledere ville skade den nationale sikkerhed, ændrede lovgivere det – men en endelig afstemning og præsidentens godkendelse af den foreslåede National Defense Authorization Act (NDAA) er stadig at komme.

Den amerikanske kongres ruller tilbage foreslået lovgivning, der vil lægge begrænsninger på brugen af kinesisk fremstillede chips af regeringen og dens entreprenører, efter at virksomheder hævdede, at foranstaltningerne ville øge omkostningerne.

Selv om lovforslaget stadig indeholder bestemmelser om begrænsninger, har kontrahenterne nu fem år til at overholde dem i stedet for de to år, der er fastsat i en tidligere version af forslaget, og ordlyden i det nye udkast giver mulighed for undtagelser fra begrænsningerne under visse omstændigheder.

I september annoncerede senator Chuck Schumer, en demokrat fra New York, og senator John Cornyn, en republikaner fra Texas, en bestemmelse i National Defense Authorization Act (NDAA) for finansåret 2023, der ville begrænse føderale agenturer og entreprenører fra at bruge halvledere og chips fra Kinas Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC) og ChangXin Memory 703 Technologies (CXMT).

Bestemmelsen blev modelleret efter NDAA fra 2019, som forbød den amerikanske regering og dens entreprenører at bruge telekommunikations- eller videoovervågningsudstyr fra Kinas Huawei, ZTE, Dahua, Hytera eller Hikvision.

Bestemmelsen om kinesiske halvlederproducenter var imidlertid ikke inkluderet i Repræsentanternes Hus-versionen af NDAA fra 2023. I en begrundelse, der blev udsendt tirsdag, bemærkede det amerikanske senats væbnede serviceudvalg, at Senatet og Huset nu har forhandlet en aftale, hvor NDAA-restriktioner på import fra de kinesiske chipproducenter ikke vil blive håndhævet før 2028. Efter dette tidspunkt kan undtagelser fra disse begrænsninger stadig udstedes af den amerikanske forsvarsminister, den nationale sikkerhedsdirektør og andre topembedsmænd, hvis de vurderer, at dispensationer er nødvendige for nationale sikkerhedsinteresser.

“Med henblik på dispensationer, der kan udstedes,” ifølge erklæringen, “kan kritiske nationale sikkerhedsinteresser i USA omfatte beskyttelse af nationens økonomiske sikkerhed og dens teknologiske konkurrenceevne i forhold til strategiske konkurrenter.”

Amerikanske handelsgrupper protesterer mod kinesiske chipimportrestriktioner

I november havde en koalition af forsvars-, teknologi- og forretningshandelsgrupper skrevet et brev til Senatets væbnede serviceudvalg, hvori de argumenterede for, at de oprindelige senatsrestriktioner på kinesisk chipimport var vage og i sidste ende ville pålægge “enorme overholdelsesbyrder” for regeringsentreprenører uden nogen dokumenterede fordele for amerikansk national sikkerhed.

I mellemtiden er NDAA imidlertid ikke en færdig aftale. Den seneste version, der er aftalt af forhandlerne i Repræsentanternes Hus og Senatet, skal stadig stemmes om af alle kongresrepræsentanter, hvorefter den går til præsident Joe Biden til godkendelse. Afstemningen i Kongressen ventes i denne uge.

Spørgsmålet om chipfremstilling har været et fokuspunkt for den amerikanske regering i de seneste måneder, da geopolitiske spændinger med Kina er steget på et tidspunkt, hvor USA kun producerer 12% af verdens forsyning af chips, ned fra mere end 30% for 20 år siden.

I august underskrev præsident Joe Biden CHIPS and Science Act of 2022, der giver 52.7 milliarder dollars til produktionsincitamenter i et forsøg på at øge procentdelen af mikroprocessorer produceret i USA ved at lukke omkostningsforskellen med andre lande som Taiwan, Sydkorea og Kina. I disse nationer subsidierer regeringerne allerede halvlederproducenter.

Chipproducenter kan begynde at søge at bruge skattelettelser og midler til at kompensere for byggeri og andre omkostninger fra næste år.

I en tale i oktober sagde Gaurav Gupta, Gartners vicepræsident for nye teknologier og tendenser, at selvom pengene, skattelettelserne og andre incitamenter i CHIPS Act er lommeændring for førende producenter, viser incitamenterne, at den amerikanske regering mener det alvorligt med at støtte branchen.

Gupta advarede imidlertid om, at der er behov for mere og sagde, at “dette skal være en mere konsekvent politik fra den amerikanske regering gennem det næste årti og videre, hvis de virkelig er seriøse med at bringe mere chipproduktion tilbage her i USA.”

Kilde: Computerworld

Foto: StockPack

Scroll to Top