Forsvaret og politiet er gået over til at fjerne kinesiske overvågningskameraer

Det startede med at USA forbød en række kinesiske produkter i 2019 og der er siden kommet nye og flere forskellige virksomheder på fra Kina. Men Huawei, LTE, HikVision og Dahua m.fl. har hele tiden været på listen, dels fordi de statskontrolleret eller ejet og har en historik med flytning af data fra de enkelte lande til Kina.

Man skulle tro at Forsvaret omgående havde fjernet kamerasystemerne, men nu er det kommet så langt at Søværnet og Rigspolitiet afmonterer 152 kinesiske overvågningskameraer af sikkerhedshensyn. Dertil kommer at både EU og Regeringen har måtte erkende, at der er brug for en strammere indkøbspolitik for kinesisk teknologi.

Forsvaret fjerner kinesisk videoteknologi

Søværnet fjerner i alt 88 kinesiske videoovervågningskameraer fra danske krigsskibe, mens politiet piller 64 kinesiske kameraer ned fra særligt kritiske positioner. Hvad en kritisk position meldes der ikke noget om, men vi gætter at det er f.eks. i nærheden af f.eks. særlige følsomme politioperationer, der i givet fald også kan være til genstand fra angreb fra andre end kinesere f.eks. Rusland.

Det var udmeldingen fra to ministre på området i et samråd torsdag i Folketinget. Det var SF’s Lisbeth Bech Nielsen det havde indkaldt til mødet i Retsudvalget. 

Den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen og justitsminister Peter Hummelgaard indrømmer nu, at Forsvaret og politiets indkøb af kinesiske overvågningskameraer har været for sløset. Sløset er et sjovt ord, fordi det forholder sig sådan at kameraerne rent faktisk er nedpillet i EU, USA, Storbritanien, som eller er vore alliancepartnere og internt foreligger der alle for 2 år siden et “memorandum of understandig” om, at købe teknologi der er produceret af vore alliancepartnere.

»Hikvision anvendes ikke på Ivar Huitfeldt-klassen og er under udfasning på skibe i Absalon-klassen og Knud Rasmussen-klassen,«

Det siger den fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på samrådet.

Justitsminister Peter Hummelgaard fulgte trop og meddelte, at Rigspolitiet har undersøgt brugen af Hikvision-kameraer. Her er der kortlagt 136 kameraer fra Hikvision. Disse står til udskiftning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På baggrund af en sikkerhedsvurdering er det besluttet, at 64 ud af 136 kameraer udfases i politiet. Rigspoliet har oplyst, af 60 (kameraer, red.) er fjernet, og de sidste fire fjernes inden udgangen af måneden,« sagde han. 

Mistanken om, at overvågningskameraer fra kinesiske virksomheder som Hikvision og Dahua, misbruges til at spionere mod Danmark, er jævnligt blevet diskuteret de senere år, hvor både Forsvaret, politiet, Vejdirektoratet og mange kommuner er blevet anklaget for at se stort på sikkerheden, fordi de har valgt kinesiske overvågningskameraer. 

Samlet set anslås det, at danske myndigheder har langt over 1.000 kameraer fra Hikvision og Dahua, som i årevis har været sortlistet som leverandører til amerikanske myndigheder, EU og Storbritanien.

Frygten er, at kinesiske myndigheder kan tvinge kameraproducenter til at udlevere data ved hjælp af skjulte bagdøre i kameraernes software. 

ONVIF suspenderede medlemskabet af HIKVision og Dahua for over 3 år siden og dermed adgang til software

Illustrationen øverst viser at ONVIF smed HikVision og Dahua ud, allerede den 1. april 2020. ONVIF er et globalt og åbent brancheforum med det formål at facilitere udvikling og brug af en global åben standard for grænsefladen af ​​fysiske IP-baserede sikkerhedsprodukter.

Kilde: Folketinget, ICARE SECURITY A/S
Fotokredit: Onvif

Scroll to Top