usa-and-china-cooperation-concept-usa-and-china-flags-on-chess
USA and China cooperation concept. US America and China flags on chess kings on a chess board, brown wooden background. 3d illustration

USA tilføjer 36 kinesiske producenter til ban listen, dette falder så til 25 efter at have kontrolleret det to gange

Hele denne procedure er angiveligt fordi at nogle mistænkes for at hjælpe andre forbudte leverandører med at omgå sanktioner. Vi har set en stor trafik af kinesiske firmaer der etablerer sig i EU og USA/Canada, men trådene ender i Kina og de fleste virksomheder har en eller anden form for kinesisk ledelse. Dertil kommer at det er svært at kontrollere hele ODM/OEM markedet.

Industri Spionage og almindelig Spionage

Det hele startede med at det amerikanske handelsministerium tilføjede 36 kinesiske virksomheder eller disses mange varemærker og/eller datterselskaber til sin liste over virksomheder, der ikke kan importere visse amerikanske teknologier uden licens.

Man har fundet at teknologierne blev anvendt til industriel spionage, aflytning og generel overvågning. Man er særligt i Kina interesseret i amerikanske patenter, politiske aflytninger og kinesiske bosiddende udenfor Kina.

Handelsministeriet henviser til at dette ikke må ske med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske interesser og muligheden for, at nogle kan hjælpe allerede forbudte virksomheder med at undgå begrænsninger.

“I dag bygger vi videre på de handlinger, vi tog i oktober for at beskytte USA’s nationale sikkerhed ved alvorligt at begrænse Folkerepublikken Kinas (Kina) evne til at udnytte kunstig intelligens, avanceret computing og andre kraftfulde, kommercielt tilgængelige teknologier til militær modernisering og krænkelser af menneskerettighederne,”

Siger undersekretær Alan Estevez.

Listen [PDF herunder] indeholder ikke mange navne, der ville være kendt uden for Mellemriget. Den mest kendte enhed på listen er Kinas største flashhukommelsesproducent, statsejede Yangtze Memory Technologies Co (YMTC), sammen med et datterselskab med base i Japan.

Se listen her:

YMTC er allerede opført på afdelingens ubekræftede liste (UVL) og er derfor ikke i stand til at skaffe noget amerikansk wafer-fab-udstyr og andre amerikansk fremstillede teknologier. Dens tilføjelse til enhedslisten betyder, at der er endnu flere forsyninger, den ikke kan skaffe uden en særlig licens.

Noget af det udstyr som USA er bange for er bl.a. udstyr til produktion af chips og systemer til videoovervågning og netværk herunder f.eks. HIKVISION, DAHUA, HUAWEI og mange andre.

En af de større aktører indenfor AI er bl.a. BAIDU, som i flere medier siger at disse tiltag “alene har en lille effekt”.

Den konserverede erklæring forklarede, at flytningen ikke kun slår ned på Kinas militære modernisering og krænkelser af menneskerettighederne, men også nøgleleverandører af komponenter, der anvendes i iranske droner, samt russisk-hviderussiske militære slutbrugere, der leverer til det russiske militær.

Tredive af enhederne blev tilføjet til støtte for modernisering af Kinas militær, og 21 af dem gjorde det gennem AI-chiprelaterede aktiviteter. En anden enhed kom på listen for at muliggøre krænkelser af menneskerettighederne og en for at støtte iransk droneproduktion.

Fire blev tilføjet, da de betragtes som en “negativ indvirkning” på USA’s nationale sikkerhed eller udenrigspolitik.

YMTC, et firma ved navn Hefei Core Storage Electronic Limited og et andet navn PXW Semiconductor Manufactory, blev inkluderet “baseret på oplysninger, der tyder på, at disse virksomheder udgør en risiko for omdirigering til parter på enhedslisten.” YMTC og Hefei Core Storage mistænkes for at kanalisere kit til Huawei og/eller Hikvision Digital Technology.

Læsere vil være klar over, at Huawei beskyldes for at hjælpe Beijing med at overvåge verden – eller i det mindste få fodfæste i netværk, der lader Kina observere sine rivaler. Hikvision gør videokameraer betragtet som for risikable til brug for britiske regeringsorganer.

Samtidig tilføjede ministeriet virksomhederne til enhedslisten, det fjernede også 25, efter at de indgav papirarbejde, der beviste, at de ikke fortjener sanktioner. Afdelingen tilføjede også ni Rusland-tilknyttede enheder til sin ubekræftede liste (UVL) over organisationer, der ikke kan vurderes som værdige til tilladelse til at importere eller eksportere. De ni siges ikke at have gennemført kontrol af slutanvendelsen.

En virksomhed på UVL-listen har 60 dage til at bevise, at virksomheden og dens produkter overholder eksportreglerne. Det opgraderes til enhedslisten, hvis det ikke opfylder kravene.

Kilde: Frederal Register i USA
Fotokredit: adobe.com

Scroll to Top