Scam lettering text on black background
Photo by Anna Tarazevich on Pexels

Svindlere der forårsagede tab på næsten 1,5 milliard om året er blevet anholdt

Ukraines cyberpoliti og Europol har identificeret og anholdt fem centrale medlemmer af en international investeringssvindelring, der anslås at have forårsaget tab på over 200 mio. EUR om året. Driften af investeringsordningen var spredt over flere europæiske lande, herunder:

  • Ukraine
  • Tyskland
  • Spanien
  • Letland
  • Finland og
  • Albanien.

Svindlerne driver callcentre og kontorer i disse lande, som det kræves for at narre potentielle investorer til at indlede en række falske investeringer.

Cyberpolice afslørede medlemmer af en tværnational svigagtig gruppe, der misbrugte penge fra hundredtusinder af mennesker rundt om i verden

Gruppen bedragede investorer under en pseudoinvesteringsordning i kryptokurver og værdipapirer. Kontorer, callcentre og repræsentationskontorer i virksomheden var placeret i mange europæiske lande. De samlede tab når mere end 200 millioner euro om året.

Ansatte i afdelingen for cyberpoliti har sammen med rigspolitiets hovedefterforskningsafdeling, rigsadvokaturen, repræsentanter for Europol, Eurojust afsløret fem borgere i Ukraine, som deltager i en omfattende international kriminel ordning.

Gerningsmændenes handlinger blev dokumenteret i samarbejde med retshåndhævende myndigheder fra Albanien, Finland, Georgien, Tyskland, Letland og Spanien. Undersøgelsen af cybersvindel begyndte i 2020, herunder i Ukraine. Indtil videre har syv lande indledt retssager om dette faktum.

billede-1-46

Angriberne havde deres egne webressourcer, hvor de tilbød indskydere at opnå overskydende overskud ved at investere i kryptovaluta, handel med værdipapirer (aktier, obligationer, futures, optioner). Platformene simulerede væksten i aktiver, men investorer var ikke i stand til at udbetale, hvad de tjente.

For at overbevise potentielle investorer dannede angriberne callcentre i flere europæiske lande. Mere end 2 tusind mennesker arbejdede der. På Ukraines territorium var der tre sådanne callcentre, fem tiltalte var ansvarlige for at organisere deres arbejde.

Ifølge Europol har hundredtusinder af mennesker rundt om i verden lidt under en tværnational gruppes ulovlige aktiviteter. Tab anslås til mere end 200 millioner euro om året.

Retshåndhævende myndigheder foretog søgninger i de tiltaltes hjem samt på adresserne på callcentre i Kiev og Ivano-Frankivsk. Mere end 500 stykker computerudstyr og mobiltelefoner blev beslaglagt. Samtidig fandt søgninger sted i andre lande på bopælsstederne for de resterende medlemmer af gruppen.

Der blev indledt straffesager i henhold til del 3 i art. 190 (svig) i Ukraines straffelov. Sanktionen i artiklen giver op til otte års fængsel.

billede-1-47

Kilde: cyberpolice.gov.ua
Fotokredit: cyberpolice.gov.ua og

Scroll to Top