it-security-russia

Rusland forbyder udenlandske besked-apps i offentlige organisationer.

Rusland advarer om, at love, der forbyder brugen af mange udenlandske private messaging-applikationer i russiske regerings- og statslige agenturer, trådte i kraft i dag.

Loven er “Om information, informationsteknologi og informationsbeskyttelse”, specifikt del 8-10 i artikel 10, som forbyder russiske agenturer at bruge informationsudvekslingssystemer, der ejes af udenlandske enheder.

“Loven etablerer et forbud for en række russiske organisationer mod brugen af udenlandske budbringere (informationssystemer og computerprogrammer, der ejes af udenlandske personer, der er designet og (eller) brugt til udveksling af meddelelser udelukkende mellem deres brugere, hvor afsenderen bestemmer modtagerne af meddelelser og ikke giver internetbrugere mulighed for at placere offentligt tilgængelige oplysninger på internettet), ” advarer Roskomnadzor i en oversat advarsel, der offentliggøres i dag på sin portal.

De forbudte tjenester omfatter følgende:

  • Discord – Spilfokuseret VoIP og instant messaging social platform baseret i San Francisco, USA
  • Microsoft Teams – Amerikansk forretningskommunikationsplatform.
  • Skype for Business – Microsoft-ejet enterprise instant messaging og videokonference app.
  • Snapchat – Amerikansk instant messaging-app og flygtig dataudvekslingsplatform.
  • Telegram – Dubai-baseret ende-til-ende krypteret (valgfri) kommunikationsapp, blokeret igen i Rusland mellem april 2018 og juni 2020.
  • Threema – End-to-end krypteret sikker messenger-app med hovedkontor i Schweiz.
  • Viber – VoIP og instant messaging-app ejet af et japansk teknologikonglomerat siden 2017.
  • WhatsApp – Facebook-ejet end-to-end krypteret instant messaging og VoIP-app.
  • WeChat – Kinesisk instant messaging, sociale medier og mobilbetalingsapp.

Interessant nok er den Californien-baserede “Zoom”, en af verdens mest anvendte videokonferencer, instant messaging og taleopkaldsplatforme, ikke på Roskomnadzors liste. Ligeledes er den krypterede beskedtjeneste “Signal” ikke nævnt på listen.

Den russiske stat har tidligere krævet, at nogle af de ovennævnte produkter, herunder Discord og Telegram, fjerner “misinformation” fra deres platforme.

Det nuværende forbud synes imidlertid ikke at være et forsøg på at begrænse tilstrømningen af udenlandsk information, der kan forme lokalbefolkningens mening, men snarere en forholdsregel for at forhindre lækager af følsomme oplysninger til udenlandske enheder.

Rusland er meget forsigtig og begrænser aktivt implementeringen af udenlandsk software i kritiske sektorer for at minimere chancerne for, at følsomme oplysninger når udenlandsk efterretning.

I sidste måned foreslog Statsdumaen (Ruslands føderale forsamling) oprettelsen af en national VPN-tjeneste (virtuelt privat netværk) for dem, der har brug for en VPN for at forblive produktive, mens de arbejder inde fra landet og for at eliminere kontrolunddragelse i deres kommunikation.

De fleste pålidelige VPN-produkter er blevet forbudt i Rusland i to bølger, en i januar 2020 og en nyere i december 2021.

I september 2022 introducerede Rusland incitamenter til “indenlandsk software”, der fremmer brugen af russiske Linux-baserede operativsystemer som Astra Linux, ALT OS og Red OS i offentlige og offentlige serviceorganisationer.

Kilde: BleepingComputer

Foto: Pexels

Scroll to Top