billede-1-93

Syv banker ramt af it-nedbrud og udelukker ikke Hacking eller Ransomware

En række bankers kunder og Bankdata’s hjemmeside kan tirsdag formiddag ikke tilgå deres hjemmesider som følge af it-problemer. Dermed kan de ikke betale regninger og andet i tilknytning hertil. Bankdata oplyser at det ikke kan udelukkes at det skyldes hackerangreb og dermed muligvis også Ransomware. Det skriver Avisen Danmark.

billede-1-95

Syv banker er tirsdag ramt af et it-nedbrud. Derfor kan bankernes kunder ikke åbne deres banks hjemmeside og eksempelvis tilgå netbanken igennem hjemmesiden.

En af de berørte banker er Sydbank, oplyser den på Facebook.

»Vores teknikere er i fuld gang med at få siden op. Vi beklager mange gange og håber, vi snart er kørende igen,« skriver banken.

De øvrige berørte er Skjern Bank, Jyske Bank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Djurslands Bank og Kreditbanken.

Ifølge Avisen Danmark skyldes problemerne, at der er nedbrud hos Bankdata, som er it-leverandør for otte banker.

Oprindeligt var kun seks banker omfattet af nedbruddet. De kørte alle på samme server. Derfor vurderede Bankdata tirsdag formiddag, at der var tale om tekniske problemer.

Men tirsdag eftermiddag er en syvende bank nu også omfattet – det er Jyske Bank.

Derfor siger Bankdata omkring klokken 13 til Avisen Danmark, at man ikke udelukker nogle muligheder. Heller ikke, om der kan være sket et hackerangreb.

Har ens bank eksempelvis en app, hvor man kan bruge netbanken, kan man stadig bruge den uden problemer. Det oplyser Bankdata til Avisen Danmark.

Bankdatas egen hjemmeside er også ramt af et nedbrud, oplyser Avisen Danmark.

Bankdata’s hjemmeside er dog kommet op her ved vor test kl. 13:30. Den svarer dog meget langsomt hvilket tyder på et aktivt DDOS angreb i svag styrke eller et aftagende DDOS angreb eller vor data gendirigeres. Bankdata kunne dog have forhindret at hjemmesider er nede ved et simpelt abonnement. Var det et fuldstyrke DDOS angreb ville man ikke kunne tilgå data. Det tog således hele 63,7 sekunder at indlæse hjemmesiden for 2. gang i vor simple test herunder. Normalt skal alle hjemmesider vise hele skærmen på max. 1 sekund.

Siger Salgsdirektør Michael Rasmussen, ICARE SECURITY A/S

“DDOS angreb kommer ofte for at besværliggøre gennemsyn af logfiler, at slå sikkerhedssystemer fra, og for at for at give tid til hackere til at installere kryptering og for at sikre sig andre bagindgange. Alene tyveriet, altså transporten af data kan tage mange timer hvis man skal overføre data til servere i andre lande. Jeg vil mene, at statsstøttede russiske hackergrupper står bag, dette er deres standardsignatur at lave DDOS angreb samtidigt med at udnytte sikkerhedshuller og de slår for tiden til overalt i Europa” siger Michael Rasmussen endvidere.

billede-1-97

Ved en hastighedstest viser GTMetrix at det tog 63 sekunder at indlæse siden bankdata.dk hvorfor der endnu er noget tid til almindelig drift og afvægringen af DDOS angrebet, der dog med redundans kunne have været undgået.

billede-1-98
Kilde: skærmkopi af bankdata.dk af ICARE SECURITY A/S

Kilde: AVISEN DANMARK og ICARE SECURITY A/S
Fotokredit: Jyske Bank og ICARE SECURITY A/S

Scroll to Top