Banker forbereder sig på cyberkrig

Banker forbereder sig på cyberkrig

I lyset af eskaleringen i Ukraine-konflikten advarer myndighederne om, at russiske efterretningstjenester kan udløse hackere på vestlige banker.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har advaret finansielle institutioner i Vesteuropa om cyberangreb kontrolleret af Rusland. Dette rapporterede nyhedsbureauet “Reuters”, der citerer uspecificerede kilder hos ECB.

De aktuelle spændinger i Europa og risikoen for et russisk angreb på Ukraine har henledt ECBs opmærksomhed på mulige cyberangreb. Ifølge Reuters har Den Europæiske Centralbank opfordret finansielle institutioner til at være særligt årvågne og velpositionerede, når det kommer til cyberforsvar. Bankerne gennemspiller i øjeblikket angrebsscenarier for at teste deres evne til at afværge hackerangreb.

Bekymringer om et fælles cyberangreb på kritisk infrastruktur vokser også i USA. Skattemyndighederne i New York advarede i slutningen af ​​januar byens finansielle institutioner om gengældelsescyberangreb, hvis USA beslutter sig for at indføre sanktioner som reaktion på en mulig russisk invasion af Ukraine, rapporterede Thomson Reuters Regulatory Intelligence.

“Vær bange”

I begyndelsen af året har der allerede været en mængde angreb på den Ukrainske regerings hjemmesider. For eksempel blev udenrigsministeriets onlinetilstedeværelse i Kiev lammet og manipuleret. Siderne for Ministeriet for Katastrofeforebyggelse, Forskningsministeriet og kabinettet kunne ikke længere tilgås. På udenrigsministeriets hjemmeside stod der på russisk, polsk og ukrainsk: “Vær bange og forvent det værste.”

Den ukrainske statssikkerhedstjeneste SBU sagde, at der var indikationer på, at angrebet var forbundet med hackergrupper, der arbejder i forbund med russiske efterretningstjenester. Rusland afviste omgående beskyldningerne og anklagede Vesten for at organisere en ægte jagtkampagne mod sit eget land og give næring til en Ruslandsfobi. Kreml afviste, at den russiske stat havde noget med hacking at gøre.

USA anklager

Internationalt bliver tonen stadig skarpere. I midten af ​​sidste år anklagede den amerikanske præsident Joe Biden Rusland for allerede at blande sig i kongresvalget i 2022. Det Hvide Hus har gentagne gange bedt den russiske præsident, Vladimir Putin, om at gribe ind over for cyberangreb fra russiske hackere. Den amerikanske administration anklagede også den kinesiske regering for at bruge kontrakthackere, der var ansvarlige for millioner i skade i USA.

Kineserne afviser

Det kinesiske udenrigsministerium afviste skarpt beskyldningerne. Man tolererer ikke og støtter ikke nogen cyberangreb, sagde en talsmand og beskyldte til gengæld USA for at indlede storstilede cyberangreb på verdensplan. Skulle denne strid eskalere yderligere, kan det få alvorlige konsekvenser i lyset af den militære opbygning på alle sider. I 2021 advarede den amerikanske præsident selv om den voksende trussel oem en reel krig. Ifølge Biden vil dette formentlig være resultatet af et vidtrækkende cyberangreb. “Sandsynligheden for, at det sker, stiger eksponentielt.”

Kilde: Reuters.com

Scroll to Top