billede-1-63

975 personer anholdt af Interpol der beslaglagde næsten 1 milliard kroner fra datingsvindel, investeringssvindel, sexstortion og hvidvask

LYON, Frankrig – En Interpol-politiaktion til bekæmpelse af onlinesvindel har betydet, at næsten 1000 mistænkte er blevet arresteret, og at virtuelle aktiver er blevet beslaglagt for 129.975.440 USD.

billede-1-61
Her ses 2 anholdte (dem med hovedet nedad) i Korea som nu tiltales for milliardsvindel.

Operation HAECHI III slår ned på stemmephishing, romantiksvindel, sextortion, investeringssvindel, kompromittering af forretnings-e-mail og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil

Efterforskere af svig over hele verden arbejdede sammen i løbet af fem måneder (28. juni – 23. november) for at opsnappe penge og virtuelle aktiver i forbindelse med en lang række cyberaktiverede økonomiske forbrydelser og hvidvaskning af penge og hjælpe lande med at inddrive og returnere ulovligt opnåede midler til ofrene.

Specifikt rettet mod stemmephishing, datingsvindel, sexstortion, investeringssvindel og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil blev Operation HAECHI III koordineret af INTERPOL’s center for økonomisk kriminalitet og korruptionsbekæmpelse (IFCACC), som støttede 30 lande via deres respektive Interpols nationale centralbureauer (NCB’er).

Operation Haechi III : anholdelse i Korea, efter at efterforskere af svig rundt om i verden arbejder sammen om at opfange virtuelle aktiver i forbindelse med cyberaktiveret økonomisk kriminalitet og hvidvaskning af penge.

Internationalt politisamarbejde afslørede variationer af efterligningssvindel, romantiksvindel, sextortion og investeringssvindel, hvilket resulterede i 1000 verdensomspændende anholdelser som her i Korea.

November 2022: efter operationelt debriefingmøde i Singapore, koordineret af INTERPOL’s Center for Økonomisk Kriminalitet og Antikorruption (IFCACC) for de 30 lande, der deltog via deres NCB’er INTERPOL.

Operation HAECHI III samlede retshåndhævende myndigheder, finansielle efterretningsenheder, kontorer for inddrivelse af aktiver, anklagere og finansielle eksperter fra den private sektor fra 30 lande.

Vicechef for NCB Seoul, KANG Kitaek med IFCACC’s assisterende direktør Nicholas Court. HAECHI-operationer udføres med støtte fra Korea.

I alt resulterede operationen i anholdelse af 975 personer og gjorde det muligt for efterforskere at løse mere end 1.600 sager. Derudover blev næsten 2.800 bank- og virtuelle aktivkonti, der er knyttet til det ulovlige udbytte fra online økonomisk kriminalitet, blokeret.

Operation HAECHI III-undersøgelser førte til offentliggørelse af 95 INTERPOL-meddelelser og -meddelelser og afsløring af 16 nye kriminalitetstendenser.

At tage profit ud af økonomisk kriminalitet

Operation HAECHI III samlede retshåndhævende myndigheder, finansielle efterretningsenheder, kontorer for inddrivelse af aktiver, anklagere og finansielle eksperter fra den private sektor for at identificere ulovlige midler og muldyr, opdage hvidvaskning af penge og deaktivere tilknyttede bankkonti.

“Succesen med denne operation er baseret på to nøgleelementer for retshåndhævelse, følg pengene og samarbejde via Interpol. Vi har fremhævet behovet for en større indsats for at fratage kriminelle deres ulovlige gevinster, og denne operation har set medlemslandene gøre netop det.”  

siger Jürgen Stock, generalsekretær i INTERPOL

Internationalt politisamarbejde under Operation HAECHI III afslørede flere nye tendenser til økonomisk kriminalitet på nettet, især variationer over svindel med efterligninger, romantiksvindel, sextortion og investeringssvindel.

Efterforskere rapporterede også en stigning i svigagtige investeringsordninger begået ved brug af instant messaging-apps, hvor krypterede oplysninger udveksles, hvilket fremmer brugen af cryptocurrency-tegnebøger til betaling.

I en undersøgelse blev to Red Notice-flygtninge, der var eftersøgt af Korea for mistanke om involvering i en global Ponzi-ordning, arresteret i Grækenland og Italien efter at have begået underslæb for 28 millioner euro fra 2.000 koreanske ofre.

I et andet tilfælde identificerede de østrigske og indiske nationale centralbanker en gruppe onlinekriminelle, der havde udgivet sig for at være interpol-officerer og overtalt ofrene til at overføre ca. 159 000 USD gennem finansielle institutioner, kryptovalutabørser og onlinegavekort. Indiske myndigheder ransagede callcentret og beslaglagde fire cryptocurrency-tegnebøger og andre vigtige kriminalitetsbeviser.

“Når vi ser fremad, anerkender vi vigtigheden af en beslutsom og samordnet retshåndhævelsesindsats på tværs af grænserne.  Dette års del af Operation HAECHI III siger meget om IFCACC’s dedikerede koordinering og det stærke engagement fra de deltagende lande, som alle forudsiger nye sejre for retshåndhævelse forude,” sagde Hyung Se Lee, chef for NCB Seoul.

Fra testpilot til live politiværktøj: ARRP

Efter flere måneders pilottest lancerede efterforskerne i Operation HAECHI III INTERPOL’s nye globale stop-payment-mekanisme, kendt som Anti-Money Laundering Rapid Response Protocol (ARRP), som gør det muligt for landene at samarbejde om at indgive og håndtere anmodninger om at begrænse udbyttet fra strafbart forhold.

Blandt mange ARRP-succeser under operationen arbejdede de nationale centralbanker i Manchester og Dublin sammen om at spore og beslaglægge ca. 1,2 mio. EUR, der var gået tabt på grund af svindel med e-mails begået i Irland.  Midlerne blev returneret fuldt ud til offerets irske bankkonto, og efterforskningen fortsætter.

Siden januar 2022 har ARRP i alt hjulpet medlemslandene med at inddrive mere end 120 mio. USD i kriminelt udbytte fra cyberbaseret svig.

HAECHI III-deltagerlande: Australien, Østrig, Brunei, Cambodja, Elfenbenskysten, Frankrig, Ghana, Hongkong (Kina), Indien, Indonesien, Irland, Japan, Korea, Kirgisistan, Laos, Malaysia, Maldiverne, Nigeria, Filippinerne, Polen, Rumænien, Singapore, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Sverige, Thailand, De Forenede Arabiske Emirater, Storbritannien, USA.

HAECHI III-operationen har et globalt anvendelsesområde og gennemføres inden for rammerne af et treårigt projekt til bekæmpelse af cyberbaseret økonomisk kriminalitet, der støttes af Republikken Korea, med deltagelse af INTERPOL-medlemslande på alle kontinenter.

billede-1-62

Hvem er Interpol?

International Criminal Police Organization er en international organisation for at forbedre samarbejdet mellem kriminalpolitiet internationalt. Interpol er den internationale organisation med det femtestørste antal medlemslande, 190 medlemsnationer. Organisationen finansieres af årlige bidrag fra sine medlemmer. Interpols hovedkvarter ligger i den franske by Lyon.

På grund af Interpols politisk neutrale rolle må organisationen kun involvere sig i forbrydelser, der går på tværs af landegrænser. Interpols hovedopgaver drejer sig om offentlig sikkerhed og terrorisme, organiseret kriminalitet, narkohandel, våbensmugling, trafficking, børnepornografi, økonomisk kriminalitet og korruption.

Kilde: WWW.ICARE.DK og Interpol
Fotokredit: Interpool og

Scroll to Top