Rusland angriber måske Danmark med hacking og Ransomware inden længe og det kan lamme ministerier m.v.

Der har været længere tids spændinger mellem Rusland, Ukraine og Joe Biden’s forsøg på at skræmme Rusland til at stoppe de formodede invasionsplaner mod Ukraine syntes ikke at hjælpe.

Danmark’s Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forholder sig til cybertruslen som nu er blevet endnu mere aktuelt fordi Rusland angiveligt har angrebet Ukraine og lammet flere ministerier.

I fredags lukkede flere ministeriers hjemmesider som følge af formentligt Ruslands cyberangreb.

På det ukrainske udenrigsministeries hjemmeside dukkede kortvarigt en erklæring op på ukrainsk, russisk og polsk. I slutningen af erklæringen henvises der til ultranationalistiske organisationer og regioner i Ukraine. Den lød:

»Ukrainere, alle jeres personlige data er blevet slettet og er umulige at genskabe. Alle informationer om jer er gjort offentlige, så vær bange og frygt det værste.«

»Dette er for jeres fortid, nutid og fremtid. For Volyn, OUN, Galitsia, Polesye og for det historiske land, lyder beskeden.«

Citat: Ingen har umiddelbart taget skylden for angrebet, men vores gæt er: Rusland 😉

Informationerne vil angiveligt blive solgt på Darkweb, men vi checkede her til morgen, og selvom der er meget om Ukraine og virksomheder derfra, er der ikke lige noget med personlige information på befolkningen.

Det samme kan blive en realitet for Danmark og andre Nato-lande – det vil i hvert fald ikke overraske udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hvis Danmark udsættes for cyberangreb, sagde han i går til Politikken Søndag.

»Vi er vidne til en helt ny form for krigsførelse, hvor det ikke som i gamle dage var to hære, der står over for hinanden på slagmarken. Moderne krig inddrager cyberangreb, falske flag og en bølge af misformation, der skal undergrave vores demokratier. Jeg vil overhovedet ikke blive overrasket, hvis vi ser den slags i den kommende tid,«

siger Jeppe Kofod til Politiken.
Jeppe Kofod, Udenrigsminister

Årsagen til de aktuelle spændinger mellem Vesten og Rusland er, at sidstnævnte vil have en garanti for:

  1. at Nato ikke udvider mod øst
  2. at USA trækker sine atomvåben i Europa tilbage

Da dette ikke forventes at blive imødekommet er Rusland på konfrontationskurs med Nato.

Angrebet mod Mærsk kostede ca. 2 milliarder kroner

For danske virksomheder i Ukraine, skal man være særlig påpasselig, da hele IP nettet der tilhører Ukraine bliver scannet heftigt af formentligt russerne. Vor egen samarbejdspartner indenfor programmering Cikle, ligger i Ukraine og så er det lige meget om Prins Frederik har besøgt virksomheden.

Tilbage i 2017 havde Mærsk flere computere i byen Odessa. De blev inficeret så Ransomwaren or ormen spredte sig til andre internationale firmaer og lukkede ned for Mærsk. Det kostede dengang Mærsk 2 milliarder kroner.

Som alieret i NATO, skal danske virksomheder også være årvågne, og checke logfiler, for mange opdager først for sent, at det er blevet hacket.

Kilde: Politiken.dk
Fotokredit: Fotograf Steen Brogaard (for foto af Jeppe Kofoed)

Scroll to Top