Spring til indhold

Udvisning af russiske diplomater har sendt Danmark på Ruslands sorte liste

Danmark er i denne uge havnet på Ruslands liste over “uvenlige lande” sammen med fire andre lande. Det sker efter udvisningen af 15 russiske diplomater på grund af kirgen i Ukraine. Det kan både betyde at vi nu er i regulær Cyberkrig med Rusland, fordi de russiske cyberkrigs initiativer

Danmark er havnet på Ruslands sorte liste. Årsagen skal findes i danske udvisninger af 15 russiske diplomater.

Det fortæller Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, til Berlingske. Fredag havnede Danmark sammen med fire andre lande på Ruslands liste over ”uvenlige lande”. Det var ifølge Berlingske første gang i mere end et år, at Rusland udvidede listen, der hidtil kun havde omfattet USA og Tjekkiet. Men nu er Danmark altså på “den sorte liste”

Lørdag forklarer den russiske ambassadør beslutningen i et skriftligt svar til Berlingske.

Den nuværende beslutning fra den russiske regering skal ses i sammenhæng med den russiske sides reaktion på udvisningen af Danmark i foråret af ansatte på de russiske diplomatiske institutioner”,

Det skriver H.E. Ambassadør Vladimir Barbin til Berlingske.

De 15 diplomater blev udvist i april, fordi de var anklaget for spionage. Samtidig er russerne vrede over, at Danmark siden juni ikke længere har fået leveret russisk gas. Det skyldes, at Danmark har afvist et russisk krav om at betale for gassen i rubler. De diplomatiske bånd mellem Rusland og Europa har været kolde, siden Rusland invaderede nabolandet Ukraine 24. februar.

I marts satte den russiske regering alle EU’s medlemslande på den første af to russiske lister over ”uvenlige lande”.

Det skete som svar på de økonomiske sanktioner, som EU har indført mod Rusland. Straffen for at være på den første liste var blandt andet kravet om betaling i rubler for gas.

Den anden liste handler om det, Rusland kalder ”uvenlige handlinger” rettet mod russisk diplomati. Her skal straffen primært ramme landenes ambassader i Rusland, skriver Berlingske.

Foruden Danmark er Grækenland, Slovenien, Kroatien og Slovakiet havnet på den liste i denne uge.

Kan betyde ekstra angreb på danske virksomheder og offentlige institutioner

Den russiske beslutning kan betyde fornyede angreb mod Danmark, f.eks. provokationer over dansk luftrum. Derudover kan det betyde at virksomheder generelt skal være påpasselige med DDOS angreb.

“Rusland er i stand til at lægge mange virksomheder ned på samme tid med distribuerede DDOS angreb, og med base i mange botnetværk kan det betyde nul service på en række kendte virksomheder og ministerier m.v.” Siger Michael Rasmussen, sikkerhedsdirektør i ICARE SECURITY A/S og han fortsætter:

“Selvom Kina er Rusland langt overlegen er de enkelte hackergrupper fra Rusland en reel trussel mod EU og Danmark. I Kina og Rusland er det samlet nogle af verdens stærkeste i hackergruppe kapaciteter. Derfor har cyberkrigen taget et hak opad og tilsvarende skal vi forberede os så godt vi kan, idet vi samtidigt skal forsvare os mod hackere fra Kina og Nordkorea der tilsammen udgør ca. 95% af alle trusler mod Danmark,”

siger Michael Rasmussen fra ICARE SECURITY A/S.

Danmark er reelt i højeste beredskab og nu står vi i fuld red alert fordi vi er i reel cyberkrig med både Rusland og Kina. IP stærke virksomheder skal have ypperste sikkerhed for at undgå problemer.

Mange virksomheder ved stadig ikke at man kan beskytte sig med kryptering og selv finde hullerne før hackerne med Penetrationstests. Vore produkter indenfor firewall, DDOS beskyttelse, ransomware og antivirus er kun et standardværn enhver computer og telefon skal have. Hvis disse har adgang til din arbejdsplads er pentest et uundværligt redskab. Det kan ikke nytte noget kun at scanne indefra når truslerne kommer via sikkerhedshuller udefra og her er en Penetrationstest den eneste løsning.

Kilde Berlingske og WWW.ICARE.DK
Fotokredit: Ruslands Ambassade

TOP