Trusselsniveauet grundet Rusland’s handlinger stiger til middel

Det ser ud til at krigsaktiviteten daler i Ukraine der angiveligt har tilbagerobret Kharkiv. Men aktiviteten hos de pro-russiske grupper gennem de seneste uger får Center for Cybersikkerhed under Forsvaret til at hæve trusselsniveauet for cybersikkerhed mod Danmark fra fra LAV til MIDDEL.

Jeg er i tvivl om hvad næste niveau er, men det vil ihvertfald have karakter af regulær Cyberkrig mod Danmark fra Ruslands side. I de seneste måneder har angrebene været intensiveret mod statslige og kommunale insitutioner i Danmark.

Det er ikke kun i Danmark men i mange EU lande at russerne rammer mål. Så der er tale om en samlet vurdering. Nogle kalder dem cyberaktivister, men jeg mener at de er soldater og det våben de bruger kan være ligeså ødelæggende eller mere ødelæggende end end tank. Vi er ihvertfald i EU under angreb og intensiveringen kan også skyldes ærgelsen over den finske og svenske beslutning om at være NATO medlemmer.

En ændring i aktiviteten hos pro-russiske grupper de seneste uger får Center for Cybersikkerhed (CFCS) til at hæve trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark fra ‘lav’ til ‘middel’.

Center for Cybersikkerhed (CFCS) hæver trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark fra ‘lav’ til ‘middel’, fordi pro-russiske cyberaktivister de seneste uger også har ramt mål i vesteuropæiske NATO-lande, hvilket øger truslen for cyberaktivistiske angreb mod Danmark. Det skriver CFCS under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en pressemeddelelse, der følger den nye trusselsvurdering.

Et trusselsniveau på ‘middel’ betyder, at »der er en generel trussel. Der er kapacitet og/eller hensigt og mulig planlægning. Angreb/skadevoldende aktivitet er mulig. CFCS hæver trusselsniveauet på baggrund af truslen fra aktører, hvis motivation for at ramme Danmark med cyberangreb er drevet af krigen i Ukraine.

Cyberaktivistiske angreb kan antage forskellige former og målrettes forskellige typer symbolske ofre. Senest er der set eksempler på overbelastningsangreb mod myndigheders hjemmesider i blandt andet Estland, Rumænien og Letland, banker i Polen og TV- og radiostationer i Tjekkiet. Cyberaktivisme kan ligeledes finde sted i form af hack og læk-angreb og defacement af hjemmesider, som CFCS skriver i trusselsvurderingen.

Kilde: Forsvaret

Scroll to Top