Spring til indhold

Chrome forbudt at bruge i hollandske skoler på grund af datasikkerhedsproblemer

Det hollandske undervisningsministerium har besluttet at suspendere brugen af Chrome OS og Chrome-webbrowseren indtil august 2023 på grund af bekymringer om databeskyttelse.

Embedsmændene er bekymrede for, at Google-tjenester indsamler elevdata og gør dem tilgængelige for store reklamenetværk, der bruger dem til formål ud over at hjælpe uddannelsen.

Da den nationale vagthund ikke ved, hvor elevernes personoplysninger opbevares og behandles, er der bekymring for overtrædelsen af EU’s GDPR (General Data Protection Regulation).

Undervisningsministeren og ministeren for primær og sekundær uddannelse har i samarbejde underskrevet et brev til det hollandske parlament, hvor de beskriver en række cybersikkerheds- og databeskyttelsesspørgsmål.

Møder mellem brugere og softwareleverandører

Brevet forklarer, at der blev afholdt samtaler med Google, Microsoft og Zoom om det følsomme spørgsmål om databeskyttelse, og der blev givet forsikringer om at gøre fremtidige versioner af softwareprodukter mere gennemsigtige og kompatible med databeskyttelsesbestemmelser, der håndhæves i hele EU-rummet.

I tilfældet Google lovede techgiganten en ny version af Chrome-webbrowseren og Chrome OS, der skal være klar til næste år, så det midlertidige forbud gælder indtil da, hvor den hollandske tilsynsmyndighed vil foretage en ny vurdering.

Selvom Chrome er den mest populære webbrowser i verden, vil uddannelsesinstitutioner i Holland være i stand til at finde flere kvalitets- og privatlivsrespekterende alternativer.

Sagen om Chrome OS er dog lidt mere kompliceret, da det er et økosystem, der er knyttet til Google-tjenester designet til at køre på billigere enheder, der er egnede til uddannelsesmæssige formål.

Andre tilfælde af bekymringer om databeskyttelse

Googles tjenester har rejst flere bekymringer i hele Europa om databeskyttelse og den uigennemsigtige dataindsamlingspraksis, der understøtter dem:

  1. I januar 2022 besluttede Østrigs databeskyttelsesmyndighed, at brugen af Google Analytics strider med GDPR, fordi indsamlingen af besøgendes data på webstedet blev udført med brugernes specifikke samtykke og overført uden for Europa.
  2. Det franske databeskyttelseskontor (CNIL) fulgte trop med en lignende beslutning i februar 2022 og advarede senere Google om,  at mindre ændringer ikke vil omgøre beslutningen.
  3. I denne måned indførte danske Datatilsynet et forbud mod brugen af Google Workspace og Chromebooks i en af landets kommuner, Helsingør, og kritiserede de ukontrollerede dataoverførsler til tredjelande.
  4. Danmark har været et af de lande hvor der er flest brud på datasikkerheden

Mon ikke vi ser at flere stater træffer lignende afgørelser og det er en mørk fremtid for Cloud tjenester generelt, og det kommer det danske lokale server hosting center udbydere til gode.

Kilde: Bleppingcomputer

TOP