bitcoin, digital currency, cryptocurrency-4130299.jpg

Russisk krypto-chef anholdt for hvidvask  af 4,8 milliarder kroner med tråde til Ransomware og Darknet

Amerikanske myndigheder har anholdt chefen for kryptobørsen Bitzlato, den 40-årige russer Anatolij Legkodymov. Det oplyser USA’s justitsministerium ifølge BBC og Ritzau. Legkodymov er sigtet for omfattende hvidvask af værdier for over 700 millioner dollar – svarerende til 4,8 milliarder kroner. Han blev anholdt i den amerikanske by Miami og fremstilles for en dommer i dag.

Vicejustitsminister Lisa O. Monaco betegner anholdelsen som “et betydeligt slag mod kryptokriminalitet”.

For lidt over en måned siden blev en anden chef for en kryptobørs anholdt. Dengang var det amerikanske Sam Bankman-Fried, stifteren af kryptobørsen FTX, der blev sigtet for blandt andet svindel og ulovlig støtte til politiske kampagner.

Den amerikanske advokat Breon Peace sagde, at “institutioner, der handler med kryptovaluta, ikke er over loven”

Myndighederne har beslaglagt kryptovalutabørsen Bitzlato og arresteret dens medstifter og beskyldt firmaet for at give næring til en “højteknologisk akse af kryptokriminalitet”.

Det amerikanske justitsministerium anklagede Anatoly Legkodymov, en russisk statsborger, der bor i Kina, for at drive en virksomhed, der tog højde for det, han engang beskrev som “skurke”.

De sagde, at Bitzlato behandlede mere end 567 millioner kroner i ulovlige midler og brød regler, der er designet til at forhindre hvidvaskning af penge.

Hr. Legkodymov blev arresteret i Miami.

“Institutioner, der handler med kryptovaluta, er ikke hævet over loven, og deres ejere er ikke uden for vores rækkevidde,”

sagde den amerikanske advokat Breon Peace på en pressekonference onsdag og annoncerede anholdelsen.

og han fortsætter: “Som påstået solgte Bitzlato sig selv til kriminelle som en kryptovalutabørs uden spørgsmål og høstede indskud for hundreder af millioner dollars som følge heraf. Den tiltalte betaler nu prisen for den ondsindede rolle, som hans firma spillede i kryptovaluta-økosystemet.

De kriminelle benytter i stigende omfang kryptobørser til hvidvask fordi kilden til indskud kan kamufleres ved skift mellem en eller flere wallets eller ved at ændre navn på konti. Dertil kommer at kryptovaluta ofte ikke overholder hvidvaskloven, hvor man skal kende modtager, afsender og formålet med en transaktion.

Siden 2018 havde den Hong Kong-registrerede børs behandlet kryptovalutatransaktioner til en værdi af omkring 4,5 milliarder dollars, ifølge klagen.

Firmaet krævede minimal identifikation fra sine brugere, hvilket gjorde det muligt at blive et “tilflugtssted for kriminelle indtægter og midler beregnet til brug i kriminel aktivitet”, sagde anklagerne.

De hævdede, at firmaet var opmærksom på problemerne og citerede et internt dokument, der beskrev Bitzlato som håndtering af “beskidte penge” uden standard kundekontrolprocedurer.

Myndighederne sagde, at firmaet var tæt forbundet med Hydra Market, en darknet-markedsplads for narkotika, hvidvaskning af penge og stjålne finansielle oplysninger, som internationale myndigheder lukkede sidste år.

Bitzlato hævdede, at det ikke accepterede amerikanske kunder, men anklagere sagde, at det faktisk gjorde “betydelige” forretninger med amerikanere.

Amerikanske myndigheder arbejdede sammen med retshåndhævelse i Frankrig og andre lande om operationen.

Hvad er forbindelsen til Ransomware, Hacking og Malware?

For at sætte tingene i perspektiv modtog Bitzlato ifølge danske Chainalysis om kryptovalutabaseret hvidvaskningsaktivitet kryptovaluta til en værdi af mere end 2 milliarder dollars mellem 2019 og 2021, over 966 millioner dollars, der repræsenterer ulovlig og risikabel kryptovaluta (svarende til ca. 48% af det samlede antal).

Chainalysis tilføjede, at kryptobørsen ifølge sine skøn “modtog $ 206 millioner fra darknet-markeder, $ 224.5 millioner fra svindel og $ 9 millioner fra ransomware-angribere.”

Anholdelser og efterforskning er sket ved at flere politimyndigheder i 4 lande har arbejdet sammen.

billede-1-108
Sådan ser hjemmesiden ud nu, hvor parterne bag beslaglæggelsen fremgår.

Kilde: BBC og ICARE SECURITY A/S.
Fotokredit: Pexels

Scroll to Top