billede-1-163

Politiet beslaglægger 6.1 milliarder kroner, 40 fly, 241 ejendomme, fordelt på 6.500 anholdelser der gav over 7.000 års fængselsdomme

Nedlukningen af det krypterede kommunikationsværktøj EncroChat, der er meget brugt af organiserede kriminelle grupper (OCG’er), har indtil videre ført til 6.558 anholdelser på verdensplan. 197 af de anholdte var højværdimål. Dette resultat er detaljeret i den første gennemgang af EncroChat, som blev præsenteret i dag af de franske og hollandske retslige og retshåndhævende myndigheder i Lille.

Oplysningerne indhentet af de franske og hollandske myndigheder blev delt med deres modparter i EU-medlemsstater og tredjelande, efter deres anmodning. Baseret på akkumulerede tal fra alle involverede myndigheder, førte dette til følgende resultater, tre år efter at krypteringen blev brudt af retshåndhævelse:

 • 6.558 mistænkte anholdt, herunder 197 højværdimål
 • 7.134 års fængsel for dømte kriminelle indtil nu
 • EUR 739,7 millioner i kontanter beslaglagt
 • EUR 154,1 millioner indefrosset i aktiver eller bankkonti
 • 30,5 millioner piller med kemiske stoffer beslaglagt
 • 103,5 tons kokain beslaglagt
 • 163,4 tons cannabis beslaglaglagt
 • 3,3 tons heroin beslaglagt
 • 971 køretøjer beslaglagt
 • 271 ejendomme eller boliger beslaglagt
 • 923 våben beslaglagt, samt 21.750 patroner og 68 sprængstoffer
 • 83 både og 40 fly beslaglagt

Den succesfulde nedlukning af EncroChat fulgte indsatsen fra et fælles efterforskningsteam (JIT) oprettet af begge lande i 2020, støttet af Eurojust og Europol. Siden da er næsten EUR 900 millioner i kriminelle midler blevet beslaglagt eller indefrosset.

billede-1-165
billede-1-166

Nedlukningen af EncroChat i 2020 sendte chokbølger gennem OCG’er i Europa og videre. Det hjalp med at forhindre voldelige angreb, forsøg på mord, korruption og storskala narkotikatransporter, samt at opnå storskala information om organiseret kriminalitet.

OCG’er over hele verden brugte ulovligt krypteringsværktøjet EncroChat til kriminelle formål. Siden nedlukningen har efterforskere formået at aflytte, dele og analysere over 115 millioner kriminelle samtaler, af et anslået antal på over 60.000 brugere. Bruger-hotspots var udbredte i kilde- og destinationslande for handel med ulovlige stoffer, samt i centre for hvidvaskning af penge.

Undersøgelser af det påståede kriminelle adfærd fra selskabet, der drev EncroChat, blev genstartet af den franske Gendarmerie Nationale i 2017, efter at have opdaget, at telefonerne regelmæssigt blev fundet under operationer mod OCG’er. Efterfølgende undersøgelser fastslog, at selskabet bag værktøjet opererede via servere i Frankrig. Til sidst var det muligt at placere en teknisk enhed for at komme ud over krypteringsteknikken og få adgang til brugernes korrespondance.

En sag blev åbnet hos Eurojust i 2019 af de franske myndigheder. I første omgang blev data delt med Holland, hvilket førte til oprettelsen af JIT i april 2020. Siden da er information om kriminelle aktiviteter blevet delt med nationale myndigheder inden for og uden for EU, efter deres anmodning. I betragtning af igangværende undersøgelser kan Eurojust og Europol ikke offentliggøre en fuld liste over involverede myndigheder.

Eurojust hjalp ikke kun med at oprette og støtte JIT, men koordinerede også samarbejdet mellem alle involverede myndigheder. Hundreder af anmodninger om gensidig retshjælp til andre myndigheder blev håndteret via agenturet.

Europol har støttet sagen siden 2018. Et stort, dedikeret team af eksperter hos Europol analyserede over 115 millioner beskeder og data, det modtog fra JIT-partnere. Europol krydstjekkede og analyserede dataene, kombinerede dem med information tilgængelig i sine informationssystemer, og leverede næsten 700 actionable efterretningspakker til lande over hele verden.

For at yde denne omfattende støtte blev en operationel taskforce, kendt som ‘OTF EMMA’, oprettet på Europol’s hovedkvarter. Denne OTF samlede efterforskere og eksperter fra Europol, medlemsstater og tredjelande under ét tag for at arbejde sammen om Encrochat-data for at undersøge verdens farligste kriminelle. Europol har siden støttet spin-off-undersøgelser, der er iværksat over hele verden. Baggrund om EncroChat og krypteret kommunikation

EncroChat-telefoner blev præsenteret som garanterende perfekt anonymitet, diskretion og ingen sporbarhed for brugerne. Det havde også funktioner, der skulle sikre automatisk sletning af beskeder og en specifik PIN-kode til at slette alle data på enheden. Dette ville tillade brugerne hurtigt at slette kompromitterendebeskeder, for eksempel på tidspunktet for anholdelse af politiet.

Derudover kunne enheden slettes på afstand af forhandleren/hjælpeskranken. EncroChat solgte kryptotelefoner for omkring EUR 1.000 hver, på international skala. Det tilbød også abonnementer med verdensdækning, til en pris på 1.500 EUR for en seks måneders periode, med 24/7 support.

Den ulovlige brug af krypteret kommunikation fortsætter med at modtage stor opmærksomhed fra retslige og retshåndhævende myndigheder i hele EU. OCG’er, der kommunikerer via kryptering, fik endnu et slag i marts 2021, efter nedlukningen af SkyECC-værktøjet. Både Eurojust og Europol forbliver til rådighed for nationale myndigheder, hvis yderligere støtte er nødvendig i forhold til kriminelles brug af krypteret kommunikation.

Her kan man se de 2 grafiske bilag og en video fra selve pressekonferencen:

billede-1-164
billede-1-163

Kilde: Europol
Fotokredit: Europol

Scroll to Top