openai

OPENAI KAN NU VIRKE MED LIVE INFORMATION OG ER SÅLEDES IKKE LÆNGERE BEGRÆNSET TIL SEPTEMPER 2021

ChatGPT understøtter nu plug-ins, der lader chatbotten tappe nye informationskilder, herunder internettet og tredjepartswebsteder som Expedia og Instacart.

“Flere, anført af Apple og Teslas leder siger nu at AI udviklingen skal indstilles fordi der vil blive millioner af af arbejdsløse. En af begrænsningerne ved sine spørgsmål var at man ikke kunne spørge om noget der var efter september 2021 hvortil datamængderne stoppede. Med de nye plugins som vi sikkert vil se flere af kan man bede om at information kommer fra bestemte sites. Jeg tror et af dem er BING.COM, selvom det ikke er bekræftet. For på den måde vil de have et forspring over Google søgemaskinen, der halter noget bagefter med AI. Man fristes til at sige at man med et sådant system kun er måske et år fra selv at kunne levere en browser der ville kunne udkonkurrere både andre søgemaskiner, og ja hele Internettet.”

siger Michael Rasmussen, ICARE SECURITY A/S

Med OpenAI tilføjes understøttelse af plug-ins til ChatGPT, en opgradering, der massivt udvider chatbottens muligheder og giver ChatGPT, for første gang, adgang til live data fra internettet. Dette er formentlig nok den største udvidelse, og de flestes ønsker. Dette er en slags version 2 for AI som helhed, da ikke mange har snakket om LIVE AI før nu.

Her taler vi om uendeligt mange tjenester som sikkert vil opstår som økosamfund indenfor OPENAI samvirket f.eks. advokat, revisorer, skatterådgivere, designere, sikkerhedsrådgivere, psykologer, stressforskere, ingeniører, programmører, kunstnere, arkitekter eller f.eks. indretningsarkitekter. Disse kan nemlig benytte OPENAI sammen med forskellige APPS til disse erhvervsgrupper.

“Kritikere hævder at der er flere millioner vil blive arbejdsløse, men sådan var det også da Internettet blev populært i 90’erne. Der ville blive massearbejdsløshed sagde man. Det skete ikke. Eller da man ville transmittere fodboldkampene i TV. Dengang sagde man at så ville stadionerne ligge øde hen, men fakta blev jo at alle danskere næsten i dag er fan af en eller flere idrætsgrene og at der kom bedre økonomi i stadioner og sportsklubber,”

siger Michael Rasmussen

HVORFOR ER CHATGPT PLUGINS EN STOR NYHED?

Det er en stor nyhed, fordi der gives adgang til Internettet live. Der vil være PLUGINS, som formentlig senere vil kunne udnyttes som et API også. Sådan vil flere programudviklere kunne drage fordel af åbenheden, mens kritikere hæfter sig ved at den f.eks. kan snydes til at skrive malware, opskrifter på bomber og planlægge kriminalitet.

Som du kan høre er jeg tilhænger af AI, men naturligvis ikke af skyggesiderne af AI, f.eks. det at kunne skrive malware. Men OPENAI er ved at komme efter disse skavanker.

En af de store kritikpunkter er at man ikke kender kilderne, hævder mange kritikere, men hvis de samme kritikere blot ville skriv og angiv samtlige kilder kommer det automatisk fra CHATGPT.

F.eks. kan jeg skrive: “Skriv hvad der er problematikker ved demokratiet i Danmark”. Og jeg ville ikke ane hvem kilderne er.

Kilden er jo ikke CHATGPT men internettet. “Skriv hvad der er problematikker ved demokratiet i Danmark og angiv alle kilder, nogle fra industrien, andre fra fagbevægelserne og nogle fra de forskellige fløje opdel i en tabel med kilder for hvert problem”, så fremkommer de eksakte kilder ovenikøbet i en tabel.

CHATGPT PLUGINS giver en LIVE platform OG søgemaskine der vil forvandle mange brancher

Indtil nu har ChatGPT nemlig været begrænset af, at det kun kan trække information fra sine træningsdata. Nu bliver det så mere live, problemet der opstår er så hvordan man skal begrænse sig, hvis man skal det.

OpenAI siger, at plug-ins ikke kun giver botten mulighed for at surfe på nettet, men også interagere med bestemte websteder, hvilket potentielt gør systemet til en bred grænseflade til alle mulige tjenester og websteder.

I et opslag siger virksomheden, at det næsten er som at lade andre tjenester være ChatGPTs “øjne og ører”. Jeg vil tro at mange andre websteder vil protestere mod dette, for efterhånden kan man klare sig uden Internettet, blot man har CHATGPT og beder om kildelinks.

Microsoft har dog selv i går været ude at advare partnere om at de ikke længere tillader at CHATGPT data hentes som data via BING. Det samme vil ske for CHATGPT og andre AI konkurrenter, selvom det er jo samme princip som CHATGPT udfører, at hente data fra kilder og præsentere dem på flydende dansk. Og måske vil det være tilfældet med andre.

I flere videoer på Youtube kan man se demovideoer f.eks. hvordan m bruger ChatGPT til at finde en opskrift og derefter bestille de nødvendige ingredienser fra Instacart. Her er det ChatGPT der indlæser automatisk ingrediens-listen i indkøbstjenesten og omdirigerer brugeren til webstedet for at gennemføre ordren. Sådanne integrationer vil uundgåeligt betyde, at der opstår et økosamfund af tjenester der benytter OPENAI teknologi integreret i APPS eller andre websteder.

Det er måske for nogen forbundet med overlevelse at de rent faktisk integrerer AI for at kunne overleve på markedet. Jeg arbejder også i AGIL UDVIKLING A/S der laver APPS, her anstrenger vi os for at finde metoder til at kunne integrere AI på vore Google Cloud og Microsoft Azure tjenester.

CHATGPT protokol API i praktisk brug

Understøttelse af ChatGPT-plugins, efter min mening en revolution i sig selv, måske AI version 2. Noget Google godt kunne have brugt, for her er Google søgemaskinen vital.

Men med API og AI protokoller og startups indenfor AI vil der i fremtiden blive integreret og konkurreret på brugerværdi. Eftersom CHATGPT kan anvendes både på hjemmesider og i APPS, vil fremtiden herfor dikterer en række nye brugervenlige interaktioner med brugere, det kender vi f.eks. fra AI chats, der var færdigudviklede lang tid før ChatGPT.

Inden længe kommer tale på, så man kan betjene CHATGPT med tale, der er allerede mange udbydere af dette. Men også at få CHATGPT i tale således at den kan give instruktioner til en video f.eks. om bestemte emner der oplæses af en AIBOT skuespiller med flydende læbe synkronicitet på 21-100 sprog. Det giver markedsføring og distribution af varefakta en ny betydning og dermed markedsføring og eLearning, Videolearning og indlæringskoncepter.

Begrænset adgang i første omgang siger OPEN AI

OPenAI skriver direkte at de i overensstemmelse med sin iterative eudrulningspolitik, kun gradvist udruller plugins i ChatGPT. Det er hensigten at ChatGPT så vil studere deres virkelige brug, indvirkning  og sikkerheds- og justeringsudfordringer. Dette sker for at opnå deres erklærede mål.

Siden ChatGPT kom på banen har udviklere og brugere efterspurgt plugins, fordi de låser op for en lang række mulige brugssager. På den måde opbygger OpenAI de ovenfor omtalte fællesskaber, der former fremtiden for interaktionsparadigmet mellem menneske og AI.

Plugin-udviklere, der er blevet inviteret og kan bruge dokumentationer til at bygge et plugin til ChatGPT. De første plugins udviklere er: Expedia, FiscalNote, Instacart, KAYAK, Klarna, Milo, OpenTable, Shopify, Slack, Speak, Wolfram og Zapier. Ja Google er ikke med.

OpenAI’s egne plugins er på vej

OpenAI leverer også nogle egne plug-ins, en til fortolkning af kode og en kaldet “Browsing”, som lader ChatGPT få information fra internettet.

Som et eksempel på, hvad browser-plug-in’et kan udrette, viser virksomheden nogen, der spørger, hvordan billetsalget af dette års Oscar-vindere sammenligner med nyligt udgivne film, og botten viser sit arbejde for, hvilke kilder den ser på, før den spytter et svar ud. Det ville ChatGPT ikke have været i stand til før grundet begrænsningen til 2021.

Denne eksperimentelle funktion ligner naturligvis Microsofts Bing, som også har brugerdefineret teknologi, der føder GPT-4 (sprogmodellen bag ChatGPT) information fra internettet.

OpenAIs plug-in henter dog ikke kun information i realtid. Det kan også binde sig til API’er og lade det “udføre handlinger på vegne af brugeren”, ifølge virksomhedens dokumentation. Det kan gøre det meget mere kraftfuldt – Bing kan hjælpe dig med at planlægge en ferie ved at fortælle dig om fly og hoteller, men ChatGPT kan hjælpe dig med at booke det. Det at gøre noget efter en instruks er nyt. Forestil dig f.eks. at man beder om de bedste hoteller i Malfi som har de bedste brugeroplevelser fra personale og i restauranten og den bedste udsigt, hvorefter selve billetten bookes på booking.com.

Der er nogle åbenlyse sikkerhedsmæssige bekymringer ved at lade ChatGPT handle på vegne af en bruger i stedet for blot at give dem information. Eksperter har allerede udtrykt bekymring over dette som reaktion på et eksperiment OpenAI udført med GPT-4.

Når den blev instrueret af en menneskelig tester, var botten for eksempel i stand til at generere instruktioner til at ansætte en arbejder fra TaskRabbit til at gennemføre en CAPTCHA, som den ikke kunne besvare.

OpenAI siger, at det har taget trusler fra disse plug-ins i betragtning og har “implementeret flere sikkerhedsforanstaltninger”, herunder begrænsning af tilgængeligheden af plug-ins til et meget lille antal mennesker til at starte med. Virksomhedens blogindlæg siger, at det “i første omgang vil prioritere et lille antal udviklere og ChatGPT Plus-brugere” for at få plug-in-adgang og tilbyder en tilmelding til en venteliste her.

Du kan IKKE få ChatGPT LIVE nu, det hele skal ses i ALFATEST, så kommer forskning på resultater i BETATEST, men de første plugins forventes at være fra OpenAI selv, nemlig Internet plugin. Hvornår vides ikke.

Google Chrome OpenGPT browser plugin

Eftersom Google ikke er repræsenteret da de arbejder på sin egen version af AI med kodenavnet BARD finder der alene et del plugins til Google Chrome der implementerer ChatGPT på Chrome browseren. Du kan se disse plugins her: https://chrome.google.com/webstore/search/chatgpt

De fleste har dig ikke ret mange brugere og flere har dårlige anmeldelser på nær et enkelt med ca. 5.000 brugere.

Kilde: Michael Rasmussen, ICARE SECURITY A/S og OPEN AI.
Fotokredit: OPENAI, ICARE SECURITY og Adobe Stock


Scroll to Top