libre-office

Microsoft365 alternativer

Microsoft nedbrud er sket før og vil ske igen. Ikke kun hos Microsoft. Vi forudser at selve Internettet vil være topmål i de kommende år med også manuel sabotage på trafikknudepunkter – de såkaldte IX’er hvor DIX er 2 knudepunkter i Danmark der fordeler udenlandsk og dansk og nordisk trafik.

Office pakken er som regel en følgesvend i det fleste virksomheder, men der findes flere andre muligheder der også tilbyder lokal lagring af dine data.

Til erstatning for TEAM SERVER kan man bruge www’.’skype’.’com der minder meget om Teams og der kan man oprette links til møder på samme måde som i TEAMS.

ZOOM kan tillige samvirke med TEAMS, også i backup løsning, så man har backup af møder, og således kunne forsætte med de planlagte møder. Alt gik jo i sort med hensyn til global mødeafvikling, som følge af Microsoft’s nedbrud.

Udover Zoom er der mange alternativer til Team Server, vi poster dem senere.

Her er de bedste alternativer til Microsoft365 Office pakken

De fleste office pakker kan alt det som man kan i Microsoft 365 og har samme muligheder netværksmæssigt, servermæssigt såsom Local Cloud og til almindelige Cliudløsninger under Google, Amazon og Microsoft Azure.

Nr. 1 alternativ er Libre Office

LibreOffice er afkom af The Document Foundation og udskilt fra OpenOffice i 2010. Selve pakken er gratis og open source og består af et tekstbehandlingsprogram, regneark og præsentationssoftware og er tilgængelig på 110 sprog.

Mens LibreOffice bruger ODF-formatet (OpenDocument), understøtter det stadig en række andre formattyper såsom dem, der bruges i Microsoft Office. LibreOffice er standardpakken til de fleste Linux-distroer , og den er også tilgængelig til brug på Windows og macOS. Der er også en LibreOffice-fremviser til Android.

Som med de fleste open source-software kommer al din tekniske support fra online, men når du ser, hvor let dette er at bruge, er support sjældent nødvendig. Platformen giver også mulighed for at eksportere dine filer til blandt andet PDF-format.

Du kan tilføje ekstra funktioner til LibreOffice via udvidelser fra dets hjemmeside. Disse omfatter ekstra skabeloner til dokumenter.

Nr. 2 alternativ er FreeOffice

Hvis du leder efter et gratis og nemt alternativ til Microsoft Office, så er FreeOffice pakken til dig. Virksomheden, SoftMaker, har udviklet kontorsoftware siden 1987, og dens kontorpakke er deres flagskibsprodukt. FreeOffice er en komplet kontorpakke, der er gratis at bruge til både hjemmet og på arbejdspladsen. Det er udviklet til både Windows og Linux og tilbyder en grundlæggende version til Android-brugere.

Selve pakken er fuldt kompatibel med alle Microsoft Word-, Excel- og PowerPoint-formater. Det betyder, at du ikke kun kan se, men gemme filer i formater som DOCX, XLSX og PPTX. Det understøtter også ældre filtyper som PPT og XLS. Den nye grænseflade, der blev lanceret i år, giver dig mulighed for enten at arbejde med moderne eller klassiske menuer og værktøjslinjer. Dette gør det nemt at skifte fra Microsoft Office, da grænsefladen er uhyggeligt ens.

For de brugere, der har den luksus at have en touchscreen-pc, kan du bruge berøringstilstand med større ikoner. Denne tilstand er tilgængelig for både den nyere version look og den klassiske menubaserede grænseflade.

Nr. 3 alternativ er OfficeSuite

OfficeSuite er et program, der blev udviklet af MobiSystems og er tilgængeligt til Android, iOS og Windows. Enheder, der er lavet af Amazon, Toshiba, Sony og Alcatel, leveres ofte med OfficeSuite forudinstalleret. Android-appen er blevet udnævnt til blandt de bedste applikationer til erhvervslivet.

Du kan synkronisere mellem enheder ved hjælp af din OfficeSuite-konto, og der kræves kun én licens til alle dine enheder.

Det har flere niveauer at vælge imellem. Niveauet “Grundlæggende” er gratis og giver brugerne mulighed for at se og redigere Word-, Excel- og PowerPoint-dokumenter. Pakken har fuld kompatibilitet med de fleste formater som ODT, RTF, CSV, DOC og ZIP. Det gratis niveau giver også brugerne mulighed for at se PDF-dokumenter og tilbyder cloud-support via tjenester som Dropbox, OneDrive og Google Drive.

Niveauet “Personlig” aktiverer pakken på ét skrivebord, én tablet og én telefon. Det har alt, hvad det gratis niveau har at tilbyde sammen med muligheden for at spore ændringer, eksportere PDF’er til andre redigerbare formater og avancerede PDF-funktioner såsom digitale signaturer og adgangskoder. Dette koster omkring $ 40 / £ 30 / AU $ 60 om året.

En Home & Business-version er tilgængelig som et engangsgebyr download for omkring $ 100 / £ 75 / AU $ 150.

Nr. 4 alternativ er Polaris Office

Polaris Office er udviklet af Intraware og blev oprindeligt udgivet i marts 2014. Det er en gratis kontorpakke, der er tilgængelig til Android, iOS, Windows og macOS. Det ser ud til at være en populær suite blandt virksomheder og bruges af folk som Amazon og Samsung.

Mens den gratis version er meget generøs, er der en forretningsversion, som du kan opgradere til. Deres billigste plan er Polaris Office Smart, som du kan bruge på enhver af dine enheder for omkring $ 40 / £ 35 / AU $ 60 om året. Alternativt kan du købe et livstidsgebyr begrænset til en pc på omkring $ 80 / £ 70 / AU $ 120.

Med denne kraftfulde suite kan du redigere mange forskellige filformater, herunder PPT, XLS, DOCX og HWP. Når din konto synkroniseres mellem dine enheder, vil du være i stand til at redigere og oprette, uanset hvor du er. Alle dine data er sikret af AWS (Amazon Web Services).

Med den seneste udgave af Polaris kan du nu konvertere og redigere PDF-dokumenter. Brugere kan også konvertere stemme- og billedfiler til dokumenter, hvis behovet opstår.

Pakken understøtter flere forskellige sprog som fransk, tysk, koreansk, engelsk og russisk.

Den eneste reelle kritik, der er af Polaris, er, at mens den gratis udgave tilbyder et stort udvalg af funktioner, kan annoncerne til tider være lidt distraherende.

Nr. 5 alternativ er OnlyOffice

OnlyOffice er en open source kontorpakke udviklet af Ascensio Systems SIA. Den er tilgængelig på over 22 sprog og kan prale af, at Oracle er en af deres førende kunder.

Den helt gratis version, kendt som ‘Community Edition’, er bedst egnet til små virksomheder og tillader op til 20 forbindelser på én gang. Denne pakke tilbyder ikke kun de sædvanlige funktioner såsom tekstbehandling eller regneark, men er meget nyttig i forhold til ordreudførelse og til dokumentation af salg.

Den praktiske kalenderfunktion giver brugeren mulighed for at holde sig ajour med personlige og arbejdsrelaterede opgaver samt holde øje med deadlines. Tredjepartsintegration understøttes også. Du kan oprette dine egne postkasser med værktøjet ‘Mail’.

Som med andre kontorpakker er der mulighed for at oprette og redigere dokumenter, regneark og præsentationer. Brugere kan samarbejde om projekter og kommentere i filer, hvor det er nødvendigt.

Nr. 6 alternativ er Wordperfect pakken

WordPerfect har haft en række ejere gennem årene, siden det blev udviklet i slutningen af 1970’erne. Spol frem til 1996, det blev købt af Corel, der dengang ønskede at opbygge en virksomhed, der kunne konkurrere med Microsoft og Adobe. WordPerfect var mest populær i 80’erne, hvor det var kendt for sine DOS- og Microsoft Windows-versioner. Det blev snart formørket af Microsoft Office ved udgivelsen.

Det er en alt-i-en kontorpakke. Det tilbyder sin egen tekstbehandler, regnearksprogram og en skaber af lysbilledshow.  Den seneste version indeholder nu forbedret fotoredigering og styring. WordPerfect tilbyder en gratis prøveversion, som du kan downloade fra hovedsiden.

Ligesom andre suiter kan den gemme i mange forskellige formater som DOCX, PDF og HTML. De almindelige filtypenavne til WordPerfect-filer er WPD. Det tilbyder også udgivelse af e-bøger og makrostyring.

PDF-funktionen giver brugerne mulighed for at redigere og udfylde formularer via PDF samt ændre formularens udseende, f.eks. skrifttype / farve. WordPerfect understøtter åbning af flere dokumenter ad gangen.

Mens WordPerfect er et helt rimeligt program, og mange tidlige Windows-brugere måske husker det med glæde, er prisfastsættelsen bare ikke særlig konkurrencedygtig sammenlignet med resten af markedet.

Nr. 7 alternativ er Zoho Workplace

Mens Google Docs er, takket være styrken af sit brand, sandsynligvis mere udbredt, er Zoho Workplace meget god i sig selv. Det er bestemt tættere på en desktop-kontorpakke, og den er stærk nok til at have tiltrukket virksomheder som BBC og Nike som almindelige brugere.

Zohos nye tekstbehandler (som dropper den klassiske Word-stilgrænseflade til fordel for en formateringssidebjælke) er meget godt præsenteret og i stand til at producere professionelt udseende dokumenter, og den har et fremragende regneark og en rimelig præsentationspakke ved siden af.

De er dog kun toppen af isbjerget – Zoho Workplace inkluderer et kraftfuldt værktøj til oprettelse af websteder, en filhåndteringsløsning og mange samarbejdsværktøjer. Nogle er på den forenklede side, så de vil sandsynligvis ikke erstatte noget, du måske allerede har på plads, men hvis du starter som en lille virksomhed, er Zoho sandsynligvis et godt springpunkt.

Hvis du vil tilmelde dig den gratis version af Zoho Workplace, skal du søge på prissiden efter planen “Forever free”. Der er dog ingen opsætning eller adgang med et enkelt klik, og i stedet skal du gennemgå en tilmeldingsproces, der begynder med at give detaljer om et eksisterende forretningsdomæne. Nogle værktøjer er for enkle

Nr. 8 alternativ er Google Workspace

Google Workspace er et andet Microsoft Office-alternativ, der er værd at overveje, da det er udvikling af internetmastodonten Google specifikt til samarbejde og gruppearbejde. De tre nøgleværktøjer kører lykkeligt i enhver webbrowser og er tilgængelige som mobilapps til Apple- og Android-enheder.

Googles gratis kontorpakke tilbyder ikke de avancerede værktøjer, du finder i Microsoft 365 eller mange rivaler, men alt er lagt ud på en klar, logisk måde, og alle dine filer gemmes og synkroniseres automatisk, så du ikke behøver at bekymre dig om overførsler og sikkerhedskopier.

Den største ulempe ved Workspace er, at åbning af filer oprettet ved hjælp af anden kontorsoftware er en besværlig proces, og filformatering konverteres ikke altid korrekt. Dette skyldes dels, at Googles kontorværktøjer bruger webskrifttyper i stedet for dem, der er gemt lokalt på din enhed, og dels fordi Microsoft-dokumenter undertiden indeholder funktioner, der ikke understøttes af Google.

Derudover er der nogle særheder med Google Docs, der gør det mindre brugervenligt end anden kontorsoftware. Som gratis software gør det jobbet fint, men som et betalt produkt halter det stadig bagefter funktionerne og funktionaliteten i Microsoft Office.

Min personlige favorit er Libre Office ubetinget, men hvis man kan li Cloud løsningen Google Workspace, der mange steder er forbudt, så virker det fint, hvis man bruger business versionen og f.eks. hvis man bruger GMAIL, hvilket normalt ikke bruges til firmaer, man kan dog få det hele til at køre på sig eget domæne.

Kilde: Michael Rasmussen
Fotokredit: Microsoft

Scroll to Top