masks, woman, man
Photo by mohamed_hassan on Pixabay

250.000 hjemmesider vil snyde danskere

Mange kender det, Rayban solbriller til kun 9 kr. men det er fake og dit kreditkort tømmes. Alene på Facebook er der mere end 50.000 photos der henviser til Rayban udsalg. Og mange håber på den. Ca. 10 af mine venner har det stadig stående på sin hjemmeside og de er blot blevet tagget.

Blackfriday og Jul er højtid for handel på Internettet… Men der er god grund til at være ekstra opmærksom, når man køber varer over nettet, fordi omkring 250.000 hjemmesider forsøger at svindle danske forbrugere.

Det oplyser e-mærket, der er en dansk certificeringsordning for webshops.

Martin Paludan, der er pr-ansvarlig ved e-mærket, formoder, at det særligt vil være elektronikvarer, som vil blive udbudt på svindelsider for tiden.

»Her mod black friday vil vi typisk se en stigning i elektronik og de ting, vi normalt vil se til black friday,« siger han.

Han kalder svindelsiderne lumske og smarte, da udbuddet af falske varer på svindelsiderne følger, hvad der er populært på netop den årstid.

Om sommeren vil det derfor være sandaler og badetøj, som det forsøges at svindle med, mens det om vinteren kan være støvler og julegaveideer.

E-mærket følger med i udviklingen af svindelsider. Det baseres i høj grad på anmeldelser, som ordningen får fra brugere via e-mærkets hjemmeside.

Ordningen har et digitalt værktøj, som kan søge på nettet efter falske sider på baggrund af anmeldelser fra brugerne, og når den fodres med data, kan den lære at finde svindelsider på egen hånd, forklarer Martin Paludan.

Desuden bliver anmeldelserne gennemgået af en ansat ved e-mærket, som ser nærmere på de enkelte hjemmesider for at verificere, om der er tale om svindel.

Både e-mærket og Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at forbrugerne er ekstra opmærksomme, når de handler via nettet.

For svindlerne er enormt dygtige til at skabe hjemmesider, der til forveksling ligner lovlige sider. Det fortæller Ulla Malling, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Hun har flere råd til, hvad man bør tjekke, hvis man vil beskytte sig selv bedre mod at handle på en svindelside.

»Vores bedste råd er at give sig den fornødne tid til at kigge grundigt på hjemmesiden,« siger hun.

Er varen for billig eller meget billig, i forhold til hvad den vare ellers generelt bliver udbudt til, er der grund til at være ekstra skeptisk.

Hvis hjemmesiden er dansk, bør man se, om hjemmeside-adressen – url – slutter på .dk. Desuden kan man se efter e-mærket, og om der er kontaktoplysninger og cvr-nummer på hjemmesiden.

»Og så er det en rigtig god idé altid at betale med kort, fordi så har du mulighed for at gøre indsigelse til banken, hvis produktet ikke kommer,«

siger Ulla Malling.

Webshops kan få e-mærket, hvis de lever op til nogle forbrugerbeskyttende retningslinjer. E-mærket bruger desuden den data, der indsamles om svindelsider, til at advare forbrugere mod siderne.

Det sker via værktøjet Sikker Shopping, der er en udvidelse, man kan få til internetbrowseren Chrome.

Kilde: Rizau og e-mærket
Fotokredit: Pixabay

Exit mobile version